Terapi

Terapide Nelere Dikkat Edilmeli?

Terapi süreci başlangıçta kaygı verir. Çünkü terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap bulamayız. Hangi terapistin nasıl çalıştığını bilmemek, süreçte nelerin olacağını bilmemek kişiyi çok dikkatli davranmaya iter. İnsanlar bazen çevrelerinin zoruyla bazen ise kendileri istediği için terapiye gelir. İlk seanstan sonra aslında devam edip etmemeye karar verir. Terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap vermeye ilk olarak buradan başlamalıyız. Terapi bir yolculuktur. O yüzden ilk bir iki seansta karar vermek pek uygun değil. O yüzden biraz sabır gerekir. Diğer yandan terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna verilecek diğer cevap ise; kimse zorla terapiye gelmez! Terapiye zorla gelen danışan kendisini ifade etmekte güçlük çekeceği için terapiste kendisini ifade etmeyecektir. Terapide nelere dikkat edilmeli sorusunu daha detaylı ele almak gerekirse;

terapi nedir

Terapiyle İlgili Yanlış Düşünceler Nelerdir?

Ülkemizde ruh sağlığı alanında çalışmıyorsanız ve psikoloji alanında okumalara devam ediyorsanız mutlaka sizler de bazı kalıplaşmış cümlelere rastlamışsınızdır. Bu yüzden terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt bulmak önemli. Eğer ki psikoloji alanıyla ilgili ya da kendinizle ilgili bir şeyleri merak edip araştırıyorsanız bu oldukça mantıklıdır. Ancak ülkemizde, maalesef ki hala devam eden, terapiye karşı olumsuz bakış açısı insanların terapiye gitmesinin de önüne geçmektedir. Diğer yandan ise televizyon dizilerinde terapi ve terapi ortamının farklı bir şekilde anlatılması da terapiyle ilgili yanlış düşüncelerin pekişmesine neden olmaktadır. Örneğin; bir programda terapistin oturum esnasında ağlayan danışana sarılması gibi. Bu tür davranışlar gerçek terapi ortamında da bunların olacağını düşündürmektedir ya da yine dizilerde olan bir diğer hata ise, terapistin danışanıyla ilgili konuştuğu konuyu gidip arkadaşına anlatması da danışanların terapiye olan güvenini sarsabiliyor. Bu yüzden terapi ortamı danışanın aklındaki gibi çıkmadığında ya da önyargıyla geldiğinde kendisini de ifade etmekte zorlanmaktadır.

Terapiden Neler Bekleriz ?

Terapi, terapistin danışan hakkında yorum yaptığı bir yer değildir. Öncelikle bu durumu bilmemiz gerekir. Bazı terapi ekollerinde “yorumlama” tekniği vardır ancak bunlar ilerleyen seanslarda terapötik ilişki tam olarak kurulduktan sonra yapılan şeylerdir. Bu yüzden terapi sürecinde olabildiğince kendimizi anlamaya çalışmalıyız. Ağzımızdan çıkan kelimeleri yakalamak ve anlamını fark etmek danışanlar için daha büyük bir kazanç olacaktır. Bu yüzden terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna verilecek ilk yanıt beklentilerdir.

Terapide Hızlı Bir Düzelme Beklemeyin

Terapi ortamında aslında geçmiş yaşantılarınızın şimdiye etkisi konuşursunuz. Bazı ekoller geçmiş yaşantıları hiç ele almadan direkt olarak çözüm üzerine de çalışır. Ancak en temelde geçmişten bugüne kadar getirilen problemlerin hemen iki üç seansta çözülmesi pek mümkün değildir. Çünkü bu problemler nasıl ki iki üç haftada oluşmadıysa iki üç haftada da çözülmeyecektir. Bu yüzden terapi uzun vadeli ve uzun soluklu bir süreçtir. Bu yüzden ilk iki üç oturum genel olarak tanışma ve problemi tanımlama süreci olarak devam edecektir. Çünkü terapide psikolog ya da psikolojik danışman sizi ne kadar iyi tanırsa o kadar uygun sorular sorabilecektir. Önemli olan bir diğer konu ise danışanın terapiste güvenmesidir. İlk oturumda hiç tanımadığınız birine güvenmekte zorlanırsınız. Bazen yaşantılarını detaya inmeden anlatmak istersiniz. Ancak ilerleyen süreçlerde terapiste güvendikçe siz de kendinizi daha net ifade etmeye başlarsınız. Bu yüzden terapide sabırlı olmak değişimin birinci adımıdır. Bu yanıt ise terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna verilen başka yanıttır.

Terapiden Sonra Üzülmek Normal Midir?

Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki; terapide sizi zorlayan geçmiş yaşantılardan söz ediyorsunuz. Bu yaşantıların tekrardan gündeme gelmesi, konuşulması, ifade edilmesi sizi üzer. Bu üzüntü oturumdan sonra da devam eder. Bu yüzden terapiye başladıktan iki üç oturum sonra üzüntü durumu tekrar eder. Bu kesin olmaz. Ancak terapinin asıl amacı bu yaşantılarla nasıl baş edeceğinize yönelik bir içgörü kazandırmaktır. O yüzden 4.oturumdan sonra bu duygularla daha kolay başa çıkarız. Çünkü terapi en nihayetinde uygun soruları sormayı öğrendiğiniz bir süreçtir. Yani terapide ilişki kurmayı, soru sormayı, farklı düşünmeyi ve başa çıkmayı öğrenirsiniz.

Örnek vermek gerekirse travmatik yaşantıları konuşmak elbette sizi kötü etkiler. Ya da boşanmadan sonra terapiye gelmek evliliğe dair yaşantıları tekrardan size hatırlattığı için sizi zorlar. Bir ölümün ardından destek almak da ilk başta acınızı tekrardan ortaya çıkartır. Tüm bunları tekrar tekrar konuşmak kısa vadede endişe yaratsa dahi uzun vadede sizin bu süreçle nasıl baş edebileceğinize yardımcı olur.

Terapist Arkadaş Değildir!

Terapistle konuşmakla arkadaşla konuşmak aynı şey değildir. Terapistle konuştuğunuzda konuşacağınız şeylerin çerçevesi ve süresi bellidir, diğer yandan terapiste para ödüyorsunuz. Eğer ki terapistinizle görüşmelerde “arkadaş gibi dertleşiyoruz” duygusuna sahipseniz oturumlardan beklentinizi gözden geçirmeniz gerekir. Arkadaşınızla sosyal yaşamınızda konuşmaya, sohbet etmeye devam edersiniz ancak terapistinizle sadece haftada bir saat görüşme yaparsınız. Terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna verilen en uygun yanıt aslında budur. Terapist arkadaşınız değildir.

Bazı durumlarda arkadaşlarınız size nasihat verir, yapmanız gerekenleri söyler ya da size kızar. Ancak terapide terapist size nasihat etmez. Yönlendirme yapmaz. Uyumsuz duygu ve davranışlarınız varsa bunu eleştiriyle değil yüzleştirme ile ortaya koyar. Terapist yeri geldiğinde oturumlarda sınır koyar. Koyulan bu sınır sizin de kendi yaşamınızda sınır koymanıza yardımcı olur.

terapi nedir

Terapist Tavsiye Verir mi?

Bu soruyu biraz düşünelim. Diyelim ki kaygıyla alakalı bir terapiste gittiniz, ilk oturumda size ne yapmanız gerektiğini söyledi, bir hafta denediniz ve inanılmaz bir şey oldu! İşe yaradı. İki hafta sonra tekrardan görüştünüz. Tekrardan bir şeyler söyledi ve tekrardan işe yaradı! Sizce bu süreç hep böyle mi devam etmeli? Siz anlatmalısınız ve terapist tavsiye mi vermeli? Tabii ki hayır! Terapist, size kendi çözüm yollarınızı bulmanız için yardımcı olacaktır. Her insanın kendi için mutlak bir çözüm yolu elbette vardır. Bu yüzden her insan biriciktir ve çözümler de biriciktir. Terapistin size her oturumda öneride bulunması sizi terapiye bağımlı hale getirir. Bu yüzden terapide terapist tavsiye vermez! Tabii ki bazı durumlarda bazı tavsiyeler gerekir. Şu kitabı okur musunuz, yürüyüş yapmanız iyi olur, rüyalarınızı not alın gibi tavsiyeler terapi anında ele alınması için söylenen tavsiyelerdir. Terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna diğer yanıt ise budur.

Kendime Uygun Terapisti Nasıl Bulurum?

Öncelikle terapi desteği almak istediğiniz konuyu netleştirin.

Terapistinizle eğer ki ön görüşme yapabilirseniz ön görüşme yapın. Ya da uzmanlık alanlarını inceleyin.

Hemen Seans Al

Terapistininiz ilk oturumda size gizliliği ve sınırları açıkladı mı? Bu gizlilik esasları ve sınırlar size nasıl geldi? Aklınıza takılan yerleri sorabildiniz mi?

Terapist ilk oturumdan sonra sorduğu sorularla sizi düşünmeye itiyor mu?

Terapiste karşı kendinizi anlatırken ne kadar rahatsınız?

Sizce gerginliğiniz neyden kaynaklı? Bu soruya yanıt bulun.

Kaçıncı oturumdan sonra gerginliğiniz daha da azalmaya başladı?

En önemlisi terapistiniz sizin anlattıklarınızı anlıyor mu? Duygunuzu fark ediyor mu? Duygunuzu size yansıtıyor mu?

Eğer ki terapide aklımdan geçen şeyleri ben söylemeden söylüyor diyorsanız sizin için uygun bir terapistle online terapi sürecine başlamışsınız diyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir