Terapi

Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunu günlük yaşantıda sık sık duyarız. Ruh sağlığı alanı bu konu oldukça istismar edilen bir alan. Özellikle son zamanlarda ruh sağlığı alanında yapılan tartışmalar bizi daha da tedirgin ediyor. Genelde bir psikolog ya da psikolojik danışman tercih ederken çevremizin tavsiyesine göre hareket ederiz. Bu nedenle başka birinin referans olması bize daha güvenilir gelir. Psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt verirken şöyle başlamalıyızz. Bizim ihtiyacımız olan şey nedir? Psikolog ya da psikolojik danışmanlar psikolojik destek sürecinde size uygun soru sormaya çalışır. Bu nedenle psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli sorusuna ilk yanıt uzmanlık alanları diyebiliriz.

Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

Psikolog Seçerken Neye Bakmalıyım

Psikolog seçerken temel kriter uzmanlık alanları. Eğer ki siz anksiyete bozukluğu ile ilgili destek arıyorsanız mutlaka bu alanda destek sunan birisiyle iletişime geçin. Tabii ki bunu bilemezsiniz. O yüzden evimdeterapi adresinde ücretsiz ön görüşme yapan uzmanlarla iletişime geçin. Canlı destek ekibiyle iletişime geçtiğinizde ön görüşme yapan psikolog ya da psikolojik danışmanlarla site üzerinden görüşme sağlarsınız.

Diyelim ki OKB ile bir tanı aldınız. Maalesef ki ülkemizde bu tür durumlarda ilk ilaçlı tedavi tercih edilirr. İlaç kullandınız. Bir süre kendinizi iyi hissettiniz. Ardından ise kullanmayı bıraktınız. Eğer ki online terapi desteği almak istiyorsanız mutlaka OKB ile çalışan bir terapist tercih edin. Böylece size nasıl yardım edeceğine dair daha önceden bir deneyimi olduğunu fark edeceksiniz.

Psikolojik destek süreci lisans ve yüksek lisans deneyimiyle kazanılırr. Alınan terapi eğitimleri teorik bilgi sağlar. Ancak danışan görülmediği sürece kişiye pek katkı sağlamaz. Bu yüzden süpervizyon alıp almadığına dikkat edin. Süpervizyon sürecini ameliyat olarak düşünebiliriz. Bir hekimle daha önce ameliyata katılan bir doktora daha çok güveniriz.

Psikolog Seçerken Uzmanlık Alanları Niye Önemli

Psikolog seçerken uzmanlık alanları sizin en iyi psikolog seçimini yapmanıza yardım eder. Hukuk alanı gibi düşünün. Her alanda farklı eğitim almak gerekir. Aile terapisi , cinsel terapi, oyun terapisi gibi farklı alanlar söz konusu. Uzmanlar bu konuda farklı yerlerden eğitim alır. Aldıkları her eğitim kendilerini geliştirmelerine yardım eder. Bu gelişim süreci kişinin danışanı daha kolay anlamasına yardım eder. Böylece terapi süreci danışan için de çok faydalı devam eder. Bu nedenle doğru psikolog seçimi için bu konulara dikkat etmeliyiz. Online terapi platformlarında geçmiş seanslara dair yorum görürüz. Buradaki yorumlar da bizim için bir referans olur. Ancak unutmayın, her danışanın bireysel bir yolculuğu vardır. Bu nedenle her terapist her danışana faydalı olur diyemeyiz.

En İyi Psikolog Nasıl Bulunur – Psikolog Seçerken

En iyi psikolog tanımı aslında pek uygun değil. Tabii ki yapılan akademik çalışmalar ve alınan eğitimler kişinin alanında ne kadar etkin olduğunun göstergesidir. Ancak hepimiz eğitim döneminde şahit olmuşuzdur. Bir kişi en üst unvana erişmiştir. Ancak ders anlatamaz! Psikolojik destek de böyledir aslında. Akademik çalışmalar ve alınan unvanlar bize bir yol gösterir. Ancak görmemiz gereken asıl kısmı göstermez. Bu nedenle en iyi psikolog tanımından önce bize iyi gelen psikolog kimdir onu bilmemiz gerekir.

Psikolog seçerken;

  • Mezun olunan okul, alınan terapi eğitimleri
  • Yüksek lisans ve doktora eğitimi
  • Süpervizyon alıp almadığı
  • Hangi ekol ile çalışmaya devam ettiği
  • Bilişsel Davranışçı Terapi, Gestalt Terapi, Danışan Merkezli Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi gibi…
  • Terapi sürecinde ne yapacağız sorusuna vermiş olduğu yanıt (her danışan bu soruyu sormalıdır)
  • Bilgilendirilmiş onam formunda nelerin yazdığıı (bilgilendirilmiş onam formu terapi sürecine dair bilgilerin yer aldığı metindir)
  • Kaç hafta görüşüleceği ya da kaç seans yapılacağı ( haftada 2 kere ya da 3 kere görüşmek isteyen uzmandan uzaklaşın! İdeal olan haftada bir seanstır!)
  • Terapi sürecini istediğiniz zaman sonlandıracağınıza dair güvence ( 10 oturumluk bir anlaşma asla olmaz ya da devam etmek zorunda değilsiniz!)

Ana sayfamızı ziyaret ederek uzman listemizi görebilirsiniz.

Psikolog Nasıl Seçilir

Psikolog seçerken psikolog nasıl seçilir sorusunu da kendimize sorarız.

Daha önceki başlıkta da ifade ettiğimiz gibi terapi süreci kişinin bireysel bir yolculuğudur. Bu nedenle gizliliğe önem ver bir psikolog ya da psikolojik danışman seçin. Gizliliği ihlal etmemiz gereken bazı durumlar vardır. Örneğin kendinize ya da başkasına zarar vermeniz durumları… Bu tür durumların dışında gizliliği nasıl ihlal etmemiz gerektiğini terapide konuşuruz. Eğer ki sizinle yapılan görüşmeden aile yakınlarınız bir şekilde haberdar oluyorsa bu konuya dikkat edin. Çünkü terapist güven ilişkisini zedelemiştir diyebiliriz.

Bu nedenle en iyi psikolog seçerken güven ilişkisi kurmaya dikkat edin. Güven ilişkisi terapi sürecinde kendinizi daha iyi anlatmanıza yardım eder. 2 ya da 3 oturumda bu güven ilişkisi kurulmazz. Bu yüzden kendinize biraz zaman tanıyın. Zaman içerisinde süreç daha sağlıklı ilerleyecektir.

Psikolog Seçerken Neler Sormalıyım

Psikolog seçerken sormanız gereken soruların bir listesini hazırladık. Mutlaka terapi almadan önce bu sorulara bir yanıt isteyin.

Hemen Seans Al
  • Anksiyete bozukluğu , okb , cinsellik gibi konularda daha önce çalıştınız mı?
  • Ortalama olarak ne kadar sıklıkla görüşmeliyiz?
  • Terapi süreci sonunda %100 değişim mümkün mü? (Evet diyen uzmandan uzak durun)
  • Tavsiye ya da öneri verecek misiniz? (Terapist tavsiye ya da öneri vermez. Bazı durumlarda çok küçük bazı önerilerde bulunur. Ancak her oturum tavsiyeyle geçmez. Sonuçta terapiye tavsiye almak için gelmiyorsunuz)
  • Hangi ekole göre çalışıyorsunuz? Bu ekol bana nasıl fayda sağlar?
  • Gizliliği nasıl sağlıyoruz? Bu duruma yönelik bir form ya da sözleşme var mı?
  • Kaç yıllık terapi deneyiminiz var?
  • Süpervizyon aldınız mı? Hangi hocalardan aldınız? Bunu nasıl belgelersiniz?
  • Terapiyi nasıl sonlandıracağız? Vazgeçip seansa katılmazsa sorumluluğum nedirr?
  • Size hangi saatler arasında ulaşabilirim? Dilediğim anda size mesaj atabilir miyimm?
  • İstanbul en iyi psikolog
  • Ankara en iyi psikolog
  • İzmir en iyi psikolog
  • Psikolog seçerken bunlara dikkat etmek sizin seanslardan daha fazla verim almanızı sağlar.

Online aile ve evlilik terapisi için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

En İyi Psikolog Seçimi

Bir danışan seanslara başlamdan önce en iyi psikolog seçimini yapmak ister. Burada dikkat etmemiz gereken bir şey var. Pek çoğumuz tavsiye üzerine psikolog seçiyoruz. Bir yakınımız seanslara başladı ve memnun kaldı. Bizim de ihtiyacımız olduğunu düşünürse bizi de yönlendirir. Bu noktada terapötik ilişkiyi dikkate almalıyız. Bir uzmanla danışan arasındaki güven bağı o kadar derin kurulmuştur ki, danışan tam verimle seanslardan ayrılır. Ancak aynı güven ilişkisini belki siz kuramayabilirsiniz. Bu nedenle en iyi psikolog seçimi tanımı pek de uygun bir tanım değildir. Bazen seanslarda güven ilişkisinin oturması 3-4 seansımızı alabilir. Burada kendinizi terapi sürecinde olabildiğince açmanız önemlidir. Siz kendinizi ne kadar fazla anlatırsanız, maskelediğiniz duygularla ne kadar yüzleşmeye hazır hissederseniz o kadar fayda görürsünüz.

Bu nedenle psikolog seçerken çalışma alanlarına odaklanın. Çalışma alanı sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu? Hepsinden ziyade psikolojik danışmanlık sürecinin bir yolculuk olduğunu sakın unutmayın. Seanslardaki değişimi 10-12 oturum arasında devam ederek fark edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir