Terapi

Online Terapide Nelere Dikkat Edilmeli?

Online Terapi nelere dikkat edilmeli sorusu özellikle son 5 senede daha fazla sorulu hale geldi. Özellikle son bir yıldır içinde bulunduğumuz salgın koşullarında pek çok alanda olduğu gibi terapi alanında da online platformlar ön plana çıkmaktadır. Bu yazımızda online terapide nelere dikkat edilmeli gerektiğiyle ilgili bilgilendirici yazıları sizinle paylaşmaya çalışacağız. Öncelikle online terapinin yüz yüze terapiyle benzer sonuçlar ortaya çıkardığını buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz. Bazı durumlar dışında online terapi yüz yüze terapiyle benzer sonuçlar vermektedir. Tabii ki terapi esnasında danışanın beden duruşu, elleriyle oynayışı, göz teması terapistler için oldukça önemlidir. Ancak bazı danışanların kendilerini online terapide daha rahat hissettikleri, online terapiyle kendilerinde daha fazla değişim gözlemledikleri de bilinmektedir. Gelin birlikte online terapide nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt arayalım. İyi okumalar dileriz.

Online Terapi Nedir?

Online terapi, internet üzerinden psikolojik danışmanlık hizmetinin sunulmasıdır. Eğer bir platform üzerinden görüşme yapıyorsanız genellikle sistemde kayıtlı olan uzmanı seçer ve ödemenizi gerçekleştirirsiniz. Bu noktada ödeme yapacağınız platformların kullanmış olduğu ödeme alt yapısına dikkat edin. İyzico bu konuda Türkiye genelinde hizmet verir. Sitemiz evimde terapi adresi de iyzcio alt yapısıyla ödeme alan bir sistemdir. Ödemelerinizden sonra size sistem üzerinden bir mail gelir. Böylece ödemenize dair güvence de almış olursunuz. Ardından ise sistem üzerinden görüşmenize başlayabilirsiniz. Ödeme yapısına online terapide dikkat edilmeli.

Terapist Seçerken Nelere Dikkat Etmem Gerekir?

Öncelikle tıp alanında farklı farklı uzmanlıklar mevcut. Diğer yandan mühendislik alanında da farklı farklı alt alanlar mevcut. Tabii ki terapi alanında da farklı farklı uzmanlık alanları mevcuttur. Örneğin: cinsel terapi, aile ve evlilik terapisi, çocuk ve ergen terapisi, oyun terapisi gibi farklı farklı çalışma alanları da mevcuttur. Danışanlar olarak ilk önce hizmet almak istediğiniz uzmanın profilini incelemelisiniz. Ardından çalışma alanlarına göz atmalısınız. Böylece danışanın çalıştığı alanlara yönelik bir fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer ki yas süreciyle ilgili bir destek almak istiyorsanız incelemiş olduğunuz uzmanın profilinde mutlaka yas süreciyle ilgili çalıştığına dair bir uzmanlık alanını bulmaya çalışın. Uzmanlarla ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız 0850 840 3307 telefon numarasından bizi arayabilirsiniz. Ya da canlı sohbet kısmında bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Çalışma alanlarına online terapide dikkat edilmeli.

Kimler Terapi / Psikolojik Danışma Yapabilir?

Terapi ve psikolojik danışma arasında ülkemizde sık sık tartışmalar ortaya çıkmaktadır. Kimin terapi yapacağına kimin terapist olduğuna dair farklı farklı görüşler ortaya atılıyor. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanı ile psikoloji alanı arasında bu noktada epey fazla çatışma yaşanıyor. Temelde terapi ve psikolojik danışma alanına dair literatürde net bir ayrım yapılmamıştır. Lisans eğitimi boyunca alınan derslerde iki alanında danışanlarla terapi / psikolojik danışma yapma üzerine yetkinliği söz konusudur. Bu konuda lisans eğitiminde süpervizyon süreci almış kişileri tercih etmeniz ya da yüksek lisans / doktora eğitimine devam etmiş kişilerden terapi almanız ya da terapi eğitimlerine yatırım yapmış ve terapi alanında kendini geliştirmiş uzmanlarla görüşmelere başlamanız sizin için çok faydalı olacaktır. Bu noktada ülkemizde eğitim veren Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans mezunları, Psikoloji lisans mezunları ve uzmanlığını psikiyatri alanında yapmış olan Psikiyatristler ruh sağlığı alanında sizlere yardımcı olur.

Diplomaya online terapide dikkat edilmeli.

Terapi Eğitimi Nedir?

Öncelikle lisans döneminde tüm öğreniler psikolojik danışma kuramları dersini alır. 4.sınıfta ise bir süpervizyon eşliğinde yani bölümde ders veren bir akademisyen eşliğinde dönemde bazen bir bazen ise iki danışan görülerek süpervizyon süreci devam eder. Seçmeli dersler söz konusuysa yine dönemde bir danışan görülerek süpervizyon süreci devam eder. Özetleyecek olursak lisans okuyan bir öğrenci ruh sağlığı alanında hizmet vermeye başlamadan önce en az iki kişiyle toplamda 10 oturum devam eden 20 oturumluk bir süpervizyon sürecine dahil olur. Tabii ki bu durum terapi / psikolojik danışmanlık alanında hizmet vermek için yeterli bir sayı değildir. O yüzden lisans mezuniyetinden sonra yüksek lisans programlarıyla terapi alanında yetkinlik kazanmak ya da terapi eğitimleriyle terapi alanında yetkinlik kazanmak gerekebilir.

Terapi alanlarına online terapide dikkat edilmeli. Diğer yazımızı buradan mutlaka okuyun!

Terapi Eğitimleri Nasıl Alınır?

Terapi eğitimleri farklı farklı alanlarda verilmektedir. Bunun için alanında uzman hocalar eğitim verir. Terapi eğitimleri bazen 4 yıl boyunca devam edebilir. Terapilerde ekoller de önemlidir. Örneğin bir ekolde Evlilik ve Aile Terapisi Eğitimi için 3 farklı modülden oluşur. Her modülün 3 ay sürer. Böylece terapist aile ve evlilik terapisi eğitimi alır. Terapi eğitimleri genellikle bilgi verilen modülle başlar. Bilgiye dayalı kısım bitirildikten sonra o alana ait sertifikayı alabilmek için uzmandan danışan görür. Ardından ise süpervizyon alır. Alınan terapi eğitimlerinde terapist mutlaka süpervizyon sürecinden geçer. Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Gestalt Terapi, Cinsel Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Terapi gibi farklı farklı terapi modelleri mevcuttur. Terapi eğitimleri uzun süren eğitimler sonucunda alınmaktadır.

Bu yüzden terapi eğitimleri oldukça önemli bir konu. Online terapide dikkat edilmeli.

Terapi Sürecinde Neler Olur?

Diğer merak edilen soru ise budur. Terapi sürecinde pek çok danışanın aklından şu geçer. Terapi; terapistin danışanı dinlediği, onayladığı ve tavsiye verdiği bir süreçtir. Oysaki terapide uzman tavsiye ya da öneri vermez. Terapide danışanın getirmiş olduğu konu her ne ise terapist onu konuşur. Konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaşılması üzerine görüşmeleri devam ettirir. Bir nevi terapiyi yolculuktur. O yüzden terapi anında size tavsiye veren, öneri veren uzmanlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Konuyla ilgili sormak istediğiniz ya da merak ettiğiniz kısımlar için canlı destek hattımız üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Online terapide nelere dikkat edilmeli için aklınıza gelen soruları yorum kısmında belirtin lütfen.

Hemen Seans Al

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir