Anksiyete - KaygıFobilerTerapi

Ölüm Korkusu Nasıl Yenilir

Ölüm korkusu nasıl yenilir sorusu zihnimizin hep bir köşesinde yer alır. Aslında bakarsak bu tür kaygı durumlarının tedavi yöntemleri benzerdir. Kişide ölüm korkusunu tetikleyen mutlaka bir geçmiş yaşantı vardır. Bazen bir tetikleyici, bazen bir düşünce, bazen bir duygu tanatofobi durumunu tetikler. Ardından kişi sebepleri dahi sorgulamadan ölüm korkusu nasıl yenilir sorusunu kendisine sorar. Bu yazımızda size neler yapacağınıza dair küçük bir yol haritası sunmaya çalışacağız. Ancak bu tür fobilerin temelinde kaygı ya da bilişsel çarpıtmalar yatar. Bu yüzden ölüm korkusu nasıl yenilir yazımızı okuduktan sonra mutlaka diğer yazılarımıza da göz atın.

Öncelikli olarak Sosyal Fobi ile Nasıl Baş Ederim yazımızı mutlaka okuyun!
İçindekiler
1. Tanatofobi Nedir ?
2. Ölüm Korkusu Belirtileri Nelerdir ? 
3. Ölüm Korkusunu Nasıl Teşhis Ederiz ?
4. Nasıl Tedavi Edilir 
5. Başa Çıkma Becerileri

Tanatofobi Nedir ?

Tanatofobi ; yoğum bir ölüm ve ölme korkusudur. Bu yüzden diğer fobi türlerine göre biraz daha karmaşık şekilde ortaya çıkar. Bu tür durum sık sık tekrarlıyorsa bu fobi hayatınızda yer almaya başladı diyebiliriz. Günlük yaşamınızı yoğun bir şekilde etkileyen bu tür belirtiler elinizi kolunuzu bağlar. Bir yolculuğa çıkmak sizin için oldukça zor olur. Diyelim ki arkadaşlarınızla güzel sohbet ediyorsunuz. Bir anda aklınızın derinliklerinizde bu korku çınlar. O günden keyif alamazsınız. Bu tür durumlarla baş etmek için hemen ölüm korkusu nasıl yenilir sorusu zihninizde döner. Ancak çözüm bulamadıkça kaygınız daha da artar. Peki bu durumlarda ne yapmak gerekir ? Çözüme yönelik atacağınız ilk adım aslında online terapi almaktır. Böylece çözüme daha çabuk ulaşırız. Gelin devam edelim.

Ölüm Korkusu Belirtileri Nelerdir ?

Tanatofobi;

  • Aşırı endişe ve ölüm korusu
  • Kişinin yaşamının önüne geçen endişe hali
  • Ölüm veya ölüme yönelik durumlardan kaçınma
  • Ölüme yönelik ortaya çıkan düşüncelerde yoğun kaygı
  • Terlemek
  • Nefes darlığı
  • Kalp çarpıntısı
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk ve uykusuzluk gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Ölüm korkusu nasıl yenilir sorusun yanıt bulmadan önce belirtileri bilmek gerek. Böylece sizi tetikleyen durumları daha kolay fark edersiniz.

ölüm korkusunu nasıl yenerim
ölüm korkusunu nasıl yenerim

Ölüm Korkusunu Nasıl Teşhis Ederiz ?

Eğer ki psikolojik bir tanı koyulacaksa bunu sadece psikiyatristler koyar. Bazı durumlarda psikolog ya da psikolojik danışman sizi şüphelendiği noktalarda psikiyatriye sevk eder. Ancak online terapi esnasında size bir tanı koyamaz. Bu yüzden ölüm korkusuna yönelik tanı koyacak kişi psikiyatri hekimidir. Bu durumun altı aydan uzun süredir devam etmesi önemli bir kriterdir. Bazen yas dönemlerinde bu tür korkular ortaya çıkar. Ancak kalıcı değilse ve günlük yaşamınızı etkilemezse terapi ile bu durum çok kolay şekilde ortadan kalkar. Diğer yandan stresli ve travmatik yaşantılar da bu duruma neden olur. Bu yüzden ölüm korkusu nasıl yenilir sorusundan önce tetikleyici bilmek gerekir.

Ölüm Korkusu ve Din

Kişinin manevi inancı yaşamın sona ermesine dair görüşünü etkiler. Bu yüzden din, ölüme karşı oluşan duygularda önemli bir rol oynar. Bazı durumlarda maneviyat baş etme becerisi olarak ortaya çıkar. Bazen ise bir tetikleyici rolü oynar. Bu tür durumlarda ortaya çıkan bilişse çarpıtmalarla çalışmak önemlidir. Eğer ki kişi günahlarından ya da hatalarından dolayı cezalandıracağını düşünüyorsa bu konu ele alınmalıdır. Böylece ölüm korkusu nasıl yenilir sorusunun cevabına bir adım yaklaşırız. Temelde bu durumu tetikleyen konuyu belirlemiş oluruz.

Diğer yandan maneviyat tamamen kişisel bir konudur. Aynı inanca sahip diğer kişiler ölüme karşı farklı yorum yapar. Bu açıdan maneviyata yönelik temel şemalar terapi sürecinde açık açık konuşulmalıdır. Bu korkunun kaynağını ele almak ve sebepleri maddeler halinde sıralamak gerekir. Öncelikle korkunuzu tetikleyen durumları not alın. O an aklınızdan geçenleri yazın. Bunları ise terapi anında psikolog ya da psikolojik danışman ile paylaşın.

Ölüm Korkusu Nasıl Yenilir Tedavisi Nasıldır ?

Bu duruma yönelik iyileşme süreci tamamen danışanın hedeflerine bağlıdır. Terapi ve ilaçlı tedavi ölüm korkusunun tedavisinde büyük rol oynar. Gerekli durumlarla mutlaka ilaçlı tedavi desteği alınması gerekir. Diğer bir yandan ise kişinin hedefi de önemlidir. Ölüm korkusunun hangi durumlarda ortadan kalkmasını istiyor? Bir cenaze haberiyle karşılaşınca daha sakin kalmak bir hedef olur. Bu tür durumda ise kişinin geçmiş yaşantısında ortaya çıkan ölüm olaylarını ele almak gerek. Bu yüzden ölüm korkusu nasıl yenilir sorusuna bir diğer cevap hedeftir. Ne kadar uygun hedef koyarsak çözüme o kadar çabuk ulaşırız.

Ölüm Korkusu ve Terapi

Bu tür durumlarda terapi aslında en uygun çözüm yöntemidir. Bilişsel Davranışçı Terapi, Danışan Merkezli Terapi gibi pek çok yaklaşım bu konuda danışana yardım eder. Eğer ki danışan terapide ne kadar kendini açarsa çözüm o kadar çabuk gelir. Ancak bazı durumlarda danışanın yaşam öyküsü terapi sürecinin uzamasına neden olur. Travmatik yaşantılar, ölüme tanık olma gibi durumlar terapi sürecini uzatır. Bu tür konularda mutlaka alanında uzman kişilerden destek almalısınız.

İlaçlı Tedavi

Temelde ölüm korkusu bir fobidir. Bu yüzden kaygı durumunu kontrol etmeye yönelik ilaçlı tedavi ön plana çıkar. Burada benzodiazapinler, SSRI’lar gibi ilaçlar tercih edilirr. Tabii ki bu konuda insiyatif psikiyatri hekimindedir. Hekim size iyi gelecek olan ilacı size verir. Bu konuda takip çok önemlidir. Eğer ki ilaçlar yan etki yaparsa mutlaka hekime danışın!

Başa Çıkma Becerileri

Ölüm korkusu nasıl yenilir sorusuna aslında en net cevap burada yer alıyor. Yaşanılan duruma yönelik kaygı baş edilmediği durumlarda ortaya çıkar. Terapi de ilaçlı tedavi de aslında size baş etme becerisi kazandırır. Kimisi beyindeki hormonları harekete geçirir. Kimisi ise var olan duygu ve düşünce yapınızı düzenler. Bu tür durumlarda kendinize şu soruyu sorun;

Korkumun ortaya çıkmadığı durumlar neler? O an ben ne yapıyorum? Aklımdan ne geçiyor?

Hemen Seans Al

Bu sorulara mutlaka yanıt bulun. Çözüm için adım atın! Bazen bir yakınınızdan destek almak, bazen ise online terapi desteği almak gerekir. Böylece kendinize yönelik algınız da ortaya çıkar.

Tanatofobi durumunda ortaya çıkan korku ve kaygı gerçektir. Evet, hepimiz sonsuza kadar yaşamayacağız. O yüzden öncelik bu durumu kabullenmeliyiz. Diğer yandan varoluşçu psikoterapinin ortaya attığı kuramsal çerçeveye bakmakta da fayda var. Bu makalede size sadece bir referans oluşturmaya çalıştık.

Ölüm Korkusu Nedir yazımızı mutlaka okuyun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir