Online Terapi Psikolog

Kendinizi Sevmenin Yolları Nelerdir ?

Eğer hazırsanız kendinizi sevmenin yolları ve kendinizden nefret etmenize sebep olan durumları ele alacağız. Bazı zamanlarda yapmış olduğumuz davranışlar o kadar saçma ve anlamsız gelir ki yüksek sesle “kendimden nefret ediyorum” deriz.

Bu tür durumlarla baş edebilmek için kendinizi sevmenin yolları oldukça önemlidir. Öncelikle kişinin kendisinden nefret etmesi sadece kendisine yönelik değildir. Bu nefret duygusu bir yerden sonra o kadar etkili bir hale bürünür ki kişide anksiyete ve depresyon  belirtileri ortaya çıkar.

Kişinin kendisinden nefret etmesinin altında yatan sebepleri bilmek, tetikleyicilerin fakrına varmak kendinizi sevmenin yolları, kendimi nasıl severim sorusuna cevap bulmak kendinizi daha kolay keşfetmenize yardımcı olacaktır.

kendimden nefret ediyorum
kendimden nefret ediyorum

İçindekiler

1. Kendinden Nefret Etmenin İşaretleri Nelerdir

2. Olumsuz İçsel Söylemler 

3. Kendimi Nasıl Severim

4. Kendinizi Sevmenin Yolları 5 Adım

Kendinden Nefret Etmenin İşaretleri Nelerdir? 

Ya Hep Ya Hiç Düşünme Tarzı 

Yaşamınızda hiç gri alan yoksa eğer ya hep ya hiç düşünme tarzına sahipsinizdir diyebiliriz. Yaşamınızda var olan şeylerin ya mükemmel olmasını istersiniz ya da mükemmel olmadığını fark edersiniz. Aslında bu düşünce tarzı çok yorucudur.

Bu tür düşünceler kendinize olan sevginizin azalmasına neden olacaktır. Çünkü ne yaparsanız yapın kendinize yeterli gelmezsiniz, hep eksik bir şeyler kalacaktır.

Eksik kalan şeyler sizin kendinizi daha başarısız hissetmenize ve kendinize olan sevginizin azalmasına neden olur. Bu yüzden öncelikli olarak ya hep ya hiç düşünce tarzını değiştirmek kendinizi sevmek için atacağınız ilk adımdır. Kendinizi sevmenin yolları bu düşünce tarzını değiştirmekle başlar.

Olumsuza Odaklanma 

Zihin olumsuzu çağırmaya ya da olumsuzu düşünmeye daha meyillidir. Bu yüzden yaşamınızda var olan olumsuz durumları yaşamın akışında olması gereken durumlar olarak görmek yaşamınızla ilgili daha umutlu olmanıza da yardımcı olacaktır.

Yaşamda olumsuz durumlar olacak mı, elbette olacak. Bunları bazen engelleyebilir bazen ise engelleyemeyebiliriz. Bu yüzden yaşamdaki olumsuzlukların bize neler öğrettiğine odaklanmak, ilerleyen yaşamda bu olumsuz durumu tekrar yaşamamak için neler yapabileceğimizi düşünmemiz önemlidir. Kendinizi sevmenin yolları olumsuzdan uzak durmaktır.

Hemen Seans Al

Benlik Algısı 

Benlik algısını genel olarak özgüven olarak da ifade edebiliriz. Kişinin yaşamında kendisine olan güveni ne kadar yüksekse, kendisine tanıdığı imtiyaz ne kadar fazlaysa kendisini o kadar seviyor diyebiliriz. Tabii ki buradaki özgüven içi boş özgüven değildir.

Neleri yapabildiğimizi neleri yapamayacağımızı bilmemiz kendimize bakış açımızı belirler. Eğer ki benlik algımız düşükse yapacağımız şeylerin yetersiz olduğunu düşünürüz ve böylece kendimize olan saygımız azalar. Böylece kendimizi sevmemiz de zorlanır. Çünkü sürekli onay olmak içten içe kişinin kendisin başarısız ve yetersiz hissetmesine neden olur.

Hata yapabilir misiniz, evet yapabilirsiniz. Ancak yapılan hatalar sizin kişiliğinizin bütününü temsil etmez. Bu yüzden bazı durumlarda eleştirileri kişiliğe hakaret olarak algılamaktansa sadece olayla ilgili bir durum olarak algılamak da önemlidir.

Eleştirel Tutum 

Kişinin kendisine yönelik acımazsa eleştiriler yapması da kendisine olan sevgisinin azalmasına neden olur. Bu yüzden her zaman kendinize bir hata payı bırakmaya özen gösterin. Evet, siz de hata yapabilirsiniz. Evet, sizin de hata yapma lüksünüz vardır.

Bazen bir şeyleri tam olarak başaramayabilirsiniz. Bu konularda kendinize şefkat göstermeniz, anlayışlı olmanız, kendinizi kabul etmeniz de kendinizi sevmenize yardımcı olacaktır. Evet, belki aileniz sizden bugüne kadar hatasız bir çocuk olmanızı, hata yapmayan bir yetişkin olmanızı istemiş olabilir. Ancak bu tür konularda kendinize esnek davranmanız gerekmektedir. Kısaca bu turum kendinizi sevmenin yolları sorusuna yanıt bulmanızı engeller.

İnsan Kendisinden Niye Nefret Eder? 

Bazı zamanlar kendi kendinize söylenebilirsiniz. Yaptığınız hatalar o kadar can sıkıcı bir hal almaya başlamıştır ki, nasıl olur da bu hatayı yaparım diye defalarca kendinizi suçlarsınız. Bu tür durumlarda iç ses diyerek nitelendirdiğiniz olumsuz içse tutum devreye girmektedir.

Eğer ki bugüne kadar çevrenizde çok fazla eleştiri duyduysanız bu eleştiriler sizin gerçeğiniz olmuş olabilir. Temel amacımız ise bu durumun gerçek olmadığına kendimizi ikna etmemizdir. Uygun içsel eleştiri bir yere kadar cesaretlendirici ve destekleyicidir ancak bunun miktarının artması, çok acımasızca eleştiriler haline gelmesi kendinizden nefret etmenize de neden olur.

Kendinizi diğer insanlarla ne kadar sıklıkla kıyaslıyorsunuz? Yaptıklarınızda hep bir eksiklik hissediyor musunuz?

Eğer ki bunlar hayatınızda çok fazla hissediliyorsa kendinizi çevrenizden dışlayan asıl kişi siz olabilir misiniz?

Sizin niye eksik bir şeyler yapma hakkınız yok? Bu görevi size kim verdi? Kim her şeyi tam yapmanızı istedi?

Hepsinden önemlisi ise siz bir şeyi eksik yaparsanız ne olur?

Kaybınız ne olur? Her şeyi tam yapmak aslında çok yorucudur. Kişi her seferinde diken üstündedir. Bu tür durumlarda da kişi kendisinden daha fazla nefret etmeye başlar.

Olumsuz İçsel Söylemler Nelerdir?

Eğer ki kendinize sık sık şu cümleleri söylüyorsanız online psikologlardan ve psikolojik danışmanlardan online terapi almanız sizin için çok daha faydalı olacaktır. Böylece kendinizi sevmenin yolları nelerdir daha kolay yanıt bulursunuz.

  • Bunu yapacağını gerçekten düşünüyor musun?
  • Ne kadar uğraşırsan uğraş asla yapamayacaksın, sen başarısızsın!
  • Daha öne mahvettiğin onca şey gibi bunu da mahvedeceksin! Sen neyi başardın ki zaten?
  • Kimseye güvenme, onlar sadece seni hayal kırıklığına uğratacaktır!
  • Kimseye güvenme çünkü kandırılırsın!
  • Kimse seni sevmez, sen sevilmeye layık biri değilsin!

Eğer ki içinizde sizi sürekli eleştiren küçük bir çocuk varsa bu çocuğu hala orada tutmanızın sebeplerini konuşmanız ve anlamlandırmanız gerekebilir. Bu cümleleri tekrar tekrar kendinize söylemenin faydası nedir ki?

Bunlar kendinize söylediğinizde hayatınızda neler değişiyor? Evet, hiçbir şey değil mi. Hatta işler daha kötüye gidiyor dediğinizi de duyar gibiyim. Bu yüzden kendinizi sevmeye kendinizi acımasızca eleştirmeyi bırakarak başlamalısınız.

Elbette bu kalıplaşmış düşüncelerden bir anda vazgeçmek, bu düşünceleri bir anda kenara bırakmak kolay olmayacaktır. Ancak siz kendinize ne kadar değer verirseniz, kendinizi ne kadar severseniz, kendinizi ne kadar değerli görürseniz çevrenizin de size bakış açısı o kadar değişecektir. Evet, değişim dilde başlar böylece zihninizdeki düşünce kalıpları da yavaş yavaş değişir. Böylece kendinizi sevmenin yolları sorusuna yanıt bulmaya başlarız.

kendimi seviyorum

Kendimi Nasıl Sevebilirim?

Kişinin kendisinden nefret etmesine ve kendisini sevmesine sebep olan şeyler aslında ortaktır. Bu olayların değerlendirilme biçimi nefret ya da sevgi olarak ortaya çıkar. Bunlardan ilk olumsuz yaşam deneyimleridir.

Kişini geçmiş yaşantısında olumsuz yaşam deneyimleri çok fazlaysa kişi kendisini eleştirmekten alı koyamaz. Çünkü kendisine göre bu kadar olumsuz deneyimlerin onun başına gelmesinin bir anlamı vardır. Cezalandırılmayı hak ediyordur. Eğer ki olumsuz deneyimlerin herkesin başına gelebileceğini kabul edersek kendimize olan sevgimiz de artacaktır.

Diğer yandan çocukluk deneyimleri de kişi için çok önemlidir. Çocukluğunda stresli, gergin, kaygılı ve öfkeli bir aile geçmiş olan kişilerin kendisini sevmesi daha zordur.

Evet, çocuklukta bunları yaşamış olabilirsiniz. Bu yaşantıların suçlusu siz misiniz? Küçük bir çocuk nasıl bunların önüne geçecekti ki? Bu çocuğa şefkatle yaklaşmak sizi de rahatlatacaktır.

Önemli diğer konu ise kişinin geçmiş ilişkileridir. Ne kadar güzel bir çocukluk yaşasak bile olumsuz romantik ilişkiler ya da sosyal ilişkiler de bizleri etkileyecektir.

Kişinin toksik bir ilişki yaşaması kendisine olan sevgisinin azalmasına ve kendisini olumsuz şekilde eleştirmesine de neden olacaktır. Nasıl oluyor da bu tür ilişkilerin içinde kendinizi buluyorsunuz? Kendinize bazı soruları sorarak sizin için anlamlı sebebe ulaşabilirsiniz. Toksik ilişkilerden uzak durmak kendinizi sevmenin yolları sorusunun belki de en önemli cevabı!

Diğer taraftan kendinizi gün içerisinde değersiz hissettiren çevresel faktörlere de dikkat etmeniz kendinize olan sevginizin artmasına yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda arkadaşınızın anlattığı bir olay sizi kötü hissettirir. Bu tür durumlarda sizi kötü hissettiren anılarınıza yönelik online terapi desteği alabilirsiniz.

Eğer ki kendinizi sevmezseniz;

Yaptığınız şeyleri yarıda bırakırsınız. Kötü sonlanacağını düşünürsünüz.

Madde ve alkol kullanımınız artar. Sigara tüketiminiz artar.

Özbakımınızı sağlamakta zorlanırsınız

Toksik ilişkiler yaşayabilirsiniz

Düşük özsaygı ve düşük benlik algısı gibi olumsuz durumları daha fazla yaşarsınız

Karar vermekte zorlanırsınız. Başkalarından onay almak sizin için hayatınızda çok önemli bir yer tutar.

Kendinizi başarısız ve yetersiz gördüğünüz için mükemmeliyetçi bir yanınız oluşur.

Kendinize yönelik acımasızca eleştiride bulunabilir, başkalarının olumlu sözlerini görmezden gelirsiniz.

Hedeflerinizin peşinden gitmek ve hayal kurmak size saçma ve anlamsız gelebilir.

Yeteneklerinizden ve başarılarınızdan şüphe duyarsınız.

Geleceğe yönelik olumsuz bir bakış açınınız olur.

Kendinizi bulunduğunuz yere ait hissetmezsiniz, sürekli bir arayış içinde olursunuz.

Kendinizi Sevmenin Yolları İçin 5 Adım 

Kendinizi sevmek, genel sağlığınız ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olan önemli bir beceridir. Kendinizi nasıl sevebileceğinizi merak ediyorsanız, işte kendinize olan sevginizi geliştirmenin yolları.

Günlük Tutun 

Gününüzün nasıl geçtiğini gece yatmadan önce düşünün, gün içerisinde sizi etkileyen durumları mutlaka yazın. Yazmak, olayları daha detaylı görmenize yardımcı olacaktır. Bu yüzden günlük rutinler üzerine düşünün, kendinize yaptığınız haksızlıkları not edin, kendinize olan sevginizi ifade edin.

Günlüklerinizi daha sonra gözden geçirdiğinizde kendinize olan sevginizin arttığını fark edeceksiniz. Yapılan araştırmalar günlük tutmanın iyileştirici bir yanının olduğunu ifade etmektedir.

Olumsuz Düşünceleri Yakalayın 

Duygularınızı ve düşüncelerinizi yakalamanız onları daha kolay anlamlandırmanıza yardımcı olacaktır. Gün içerisinde kendi duygunuzu yakalayın ve anlamını sorgulayın.

Örneğin; otorite karşısında kendinizi yetersiz ve değersiz görüyorsanız bunun sebebi üzerine kendinizi sorgulayın. Otorite sizin için ne demek? Sizi neler korkutuyor?

Düşüncelerinizin gerçekçi olup olmadığına dair yaşamınızda somut bir şey var mı? Kendinize yönelik problem çözme becerilerinizi düşünün. Bunları yaşamınızda nasıl kullanabilirsiniz?

Kendinize Şefkat Gösterin! 

Kendinizden nefret etmek yerine kendinizi kabul etmeyi, şefkat göstermeyi en son ne zaman denediniz? Kendinizi hatalarınızla kabul etseniz sizce yaşamınız nasıl değişir?

Kendi başarılarınızı fark edin, bugüne kadar size iyi gelen neler oldu? Mutlu anılarınız nelerdir?

Kendinizi hatırlamaya çalışın, keyifle geçirdiğiniz ve mutlu hissettiğiniz günlerde neler yaparsınız?

Böylece içinizde olumlu bir ses yer vermiş olursunuz. Yapılan çalışmalar kendinize şefkat göstermenizin benlik algısını da yükselttiğini ifade etmektedir.

Size İyi Gelen Sosyal Çevre Edinin 

İnsanın en önemli destek kaynaklarından biri sosyal çevredir. Aile ve sosyal çevrenin size iyi gelen tarafları kadar kötü gelen tarafları da vardır. Bu yüzden sosyal çevrenizi düzenleyin, size iyi gelen arkadaşlıklar edinin.

Terapi Desteği Alın! 

Eğer ki yaşamınızda bir şeyler yolunda gitmiyorsa, kendinize karşı nefretiniz git gide artıyorsa mutlak alanında uzman psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi desteği alın! Böylece kendinizi sevmenin yolları sorusu için keşfetmeye başlayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir