Online Terapi Psikolog

Mutluluk Hormonları Nelerdir ?

Doğumdan ölüme kadar mutlu olmayı hedefleriz bu yüzden mutluluk hormonları nelerdir merak ederiz. Bu soruyu sık sık kendimize sorarken buluruz. Mutluluk insanlar için önemli bir kavramdır. Hatta bazen televizyonlarda izlediğimiz programlarda pek çok farklı tanım duyarız. Mutluluk acaba tamamen bu hormonlara mı bağlı?

Mutluluk hormonları nelerdir sorusunu bazen bir arkadaş ortamında, bazen bir televizyon programında, bazen ise bir akademik çalışmada görebiliriz. Vücudumuz doğumdan itibaren dengesini sağlamak amacıyla bazı hormonlar salgılar. Endorfin, oksitosin, dopamin, serotonin gibi farklı farklı hormonları mutluluk hormonları olarak biliriz. Mutluluk hormonları nelerdir sorusuna yanıt bulduysak eğer gelin bu hormonların nasıl etki ettiğini sizlerle inceleyelim. Yaşamın her alanında bize fayda sağlayacak bu bilgilere birlikte göz atalım.

İçindekiler
1. Mutluluk Hormonları Ne İşe Yarar
2. Mutluluk Hormonu Dopamin Nedir 
3. Bağlanma Molekülü Oksitosin Nedir
4. Oksitosin Kadın ve Erkeklere Nasıl Etki Eder
5. Mutluluk Hormonu Seratonin Nedir
6. Endorfin Nedir Mutluluğu Nasıl Etkiler

Mutluluk Hormonları Ne İşe Yarar?

Mutluluk hormonları başlı başına harekete geçmezler. Vücudumuzun orkestra şefi olan hipotalamus  hormon sisteminin çalışmasına, kan dolaşımında, açlık tokluk hissinden, duygu değişimine kadar her şeyi kontrol altında tutar. Bu yüzden hipotalamusun mutlulukla direkt olarak bir ilgisi vardır.

Endokkanabinoid mutluluk molekülleri olarak ifade edilirler. Bu hormon beyin üzerindeki CB-1 ve CB-2 reseptörleri üzerinden çalışır. Anandamide ise en çok bilinen bir endokanabinoid’dir. Buradan anlamamız gereken şey mutluluk üzerinde endokanabinoidin oldukça etkili olduğudur.

Mutluluk kişinin duygu dengesinin oluşması anlamına gelir. Bazen yemek yerken mutlu olabiliriz, bazen bir seyahat bazen ise arkadaşlarımızla buluşarak mutlu hissederiz. Bu tür durumlarda harekete geçen mutluluk hormonları kişinin kendisini daha diri ve keyifli hissetmesine yardımcı olur. Mutluluk hormonları nelerdir daha detaylı göz atalım.

Mutluluk Hormonu Dopamin Nedir?

Dopamini ödül molekülü olarak biliriz. Ödül odaklı davranışlar söz konusu olduğunda dopamin daha fazla salgılanmaya başlar  Kişinin ödüle ulaşma ihtimali beyindeki dopamin seviyesinin artmasına yardımcı olur. Aşk bir ödül müdür? Elbette ödüldür! Bu yüzden kişi aşık olduğunda beynindeki dopamin seviyesi de artar. Eğer ki gün içerisinde kendinize bir hedef belirlediyseniz, bu hedefe ulaştıysanız dopamin seviyenizin artmasına yardımcı olmuşsunuzdur diyebiliriz. Bu yüzden dopamin mutluluk durumunun tetiklenmesine, kişinin duygularının harekete geçmesine yardımcı olur. Dopamin hormonunun insanlardaki tek eşlilik düşüncesinin de temeli olduğu ifade edilmektedir.

Bağlanma Molekülü Oksitosin Nedir?

Oksitosin insanların mutlu olmasını sağlayan diğer bir hormondur. Aslında oksitosini “aradığım aşkı buldum” yani bağlanma molekülü olarak ifade edersek yanılmamış oluruz. Çünkü partnere direkt olarak bağlanmayı sağlayan hormon temelde oksitosin hormonudur. Oksitosin hormonu kişilerde güveni artırır, anlaşılmayı geliştirir. Oksitosin’in bağlanma stilleri ile ilgili de etkisi olduğu yapılan çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Annenin doğum yapmasında, partnere temas edildiğinde, selamlaşıldığında bile oksitosin hormonunun artar. Mutluluk hormonları nelerdir incelemeye devam edelim.

Oksitosin Kadın ve Erkeklere Nasıl Etki Eder?

Oksitosin’in kadın ve erkekler üzerinde farklı etkileri olduğu ifade edilmektedir. Erkeklerde oksitosine benzeyen diğer bir hormon olan vazopressinin benzer bir görevi vardır. Bu yüzden erkeklerin bağlanma sistemini harekete geçiren hormonun bu olduğu söylenir. Ancak kadınlarda da erkeklerde de güven hissinin, aşkın ve sevginin sembolü olarak oksitosin hormonunu görebiliriz. Sadece kadın ve erkeklerde bazı etkileri farklıdır. Ancak neticede bağlanma duygusu bu iki hormon sayesinde oluşur. Kişi aşık olduğunda, sevdiğinde, sevildiğini hissettiğinde, güvendiğinde ya da güvenildiğini hissettiğinde mutlu olur. Bu iki hormonun eksikliğinde ise depresif belirtiler ortaya çıkar.

Mutluluk Hormonu Seratonin Nedir?

Seratonin, mutluluk molekülüdür. Kişinin kendisini enerjik ve canlı hissetmesi, güne mutlu ve zinde başlaması, daha yüksek sesle çevresine günaydın demesi ve neşeli hissetmesi seratonin sayesinde gerçekleşmektedir. Eğer ki geceleri güzel bir uyku çekiyorsanız bunu seratonine borçluyuzdur!

Seratonin uyku dışında cinsellik, hafıza, iştah, öğrenme, sosyalleşme ya da sosyal davranış gibi pek çok durumda etkilidir. Eğer ki kişide seratonin hormonu azalmaya başlarsa kişi kendisini mutsuz, içe kapanık ve sinirli hissedebilir. Bu tü davranışlar ise hem sosyal yaşantının bozulmasına hem de uyku sorunları yaşanmasına neden olur. Uyku sorunları ise bir yandan iştah problemlerine de neden olabilmektedir. Yani kar topu gibi başlayan bu süreç artarak ilerleyebilir. Bu yüzden seratonini eksikliği duygusal krize neden olabilir. Eğer ki duygusal kriz durumu söz konusu olursa online psikolog ve psikolojik danışmanlarımızdan mutlaka online terapi almanız gerekebilir.

Seratonin eksikliğinde ortaya çıkan depresyon belirtileri diğer hormonlara nazaran daha fazla etkiye sahiptir. Sizi mutlu hissettirecek pek çok farklı alandan zevk almanızı, keyif almanızı engelleyecek olan seratonin düşüklüğü , mutsuzluk kaynağınız olabilir. Mutluluk hormonları nelerdir, bu hormonlar romantik ilişkiyi acaba nasıl etkiler.

Seratonin Aşık Olmayı Nasıl Etkiler?

Seratonin hormonu aşkın başlarında belirgin düzeyde bir azalış gösterir. Bu tür durumlarda kişinin hipotalamusunda meydana gelen hareketlilik oksitosin ya da vazopressin hormonlarının daha fazla salgılanmasını da sağlayacaktır. Bu tür durumlarda kişi partnerine daha yakın olacak, daha fazla fiziksel temas gerçekleştirecektir. Kişinin seratonin seviyesindeki düşük partnerinin yanında ortadan kalkacaktır. Bu duruma temel olarak aşık olma denilir. Bu tür durumlarda kişinin hem davranışları hem de düşünce yapısı hormonların harekete geçişini de etkilemektedir.

Hemen Seans Al

Endorfin Nedir? Mutluluğu Nasıl Etkiler?

Endorfin de mutluluk hormonları arasında ifade edilmektedir. Ancak belirli saatlerde vücut tarafından daha fazla salgılanmaktadır. Özellikle gece 11 ile gece 3 arasında beyin daha fazla endorfin hormonu salgılamaktadır. Diğer bir taraftan ise beyin fazlaca efor sergilemeye başladığında da endorfin hormonu daha fazla salgılanmaktadır. Bu yüzden hekimler tarafından genelde 12’ye kadar uykuya hazır hale gelinmesi tavsiye edilir. Endorfin insan vücudundaki ağrıların iyileşimesine, daha az ağrı hissetmesine yardımcı olur. Bunun dışında ise kişinin daha fazla mutlu olmasını, yaptığı aktivitelerden daha fazla zevk almasına da katkı sağlar. Diğer bir yandan ise doğum esnasında doğal bir morfin görevi de görmektedir. Böylece kadınların daha az acı hissetmesine ya da acıya daha fazla katlanmasına yardımcı olur. Dondurma, çilek, muz, üzüm, çikolata vücuttaki endorfinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Mutluluk hormonları nelerdir sorusuna umarım yanıt bulmuşsunuzdur. İyi günler.

4 Mutluluk Hormunu

Mutlulukla ilişkilendirilen dört ana hormon vardır ve bunlar genellikle “mutluluk hormonları” veya “iyi hissetme kimyasalları” olarak adlandırılır. Bu hormonlar, insanların duygusal durumlarını ve genel refahını büyük ölçüde etkiler. İşte o dört hormon ve bunların işlevleri:

1. Endorfin

Endorfinler, vücudun doğal ağrı kesicileridir ve genellikle yoğun egzersiz sırasında salınarak “koşucunun yüksekliği” olarak bilinen hissi yaratırlar. Ağrıyı hafifletmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Kahkaha ve mutluluk hissi de endorfin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.

2. Serotonin

Serotonin, bir nörotransmiter olup, ruh halini, uyku döngüsünü, iştahı ve hatta sindirimi düzenler. Yeterli serotonin seviyesi, sakinlik, odaklanma ve iç huzuru hissettirirken, düşük seviyeler depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirilir. Serotonin, genellikle iyi bir diyet, yeterli güneş ışığı ve aerobik egzersizlerle artırılabilir.

3. Dopamin

Dopamin “ödül kimyasalı” olarak bilinir ve motivasyon, zevk ve ödülle ilişkili duygularla bağlantılıdır. Dopamin, bir hedefe ulaştığımızda veya bir görevi tamamladığımızda salınır. Tatmin edici bir yemek, üretken bir gün veya romantik bir etkileşim gibi deneyimlerden sonra hissedilen zevk ve memnuniyet hisleri dopamin ile ilgilidir.

4. Oksitosin

Oksitosin “sevgi hormonu” olarak adlandırılır ve güven, empati ve ilişki kurma ile ilişkilendirilir. Dokunma, sarılma ve yakın bağlantılar oksitosin seviyesinin artmasına sebep olur. Ayrıca, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendiren ve sosyal bağlantıları destekleyen bir hormondur.

Bu hormonlar genel mutluluk hissinin oluşumunda önemli roller oynar ve yaşam tarzı seçimleri, aktiviteler, beslenme ve sosyal etkileşimler yoluyla doğal olarak dengelenir ve artırılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir