Fobiler

Klostrofobi Baş Etme Yöntemleri

Klostrofobi ile baş etme yöntemleri oldukça merak konusudur. Klostrofobi , diğer fobi türleri gibi kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Bu yüzden kişi kapalı ve dar alanda yoğun kaygı yaşar. Kapalı alan korkusu belirli bir durumla orantılı olmasa bile yoğun bir şekilde ortaya çıkar. Bu tür durumlarda korku ve kaygı en temel iki duygudur.

Eğer ki kişi kontrolü kaybettiğini fark ederse bu durum daha da artarak devam eder. Yapılan çalışmalar kapalı alan korkusunun her yaş grubunda ortaya çıktığını ifade eder. Ancak bu fobi türü kadınlarda daha yaygındır. Gelin beraber klostrofobi ile baş etme yöntemleri kısmına göz atalım.

İçindekiler
1. Klostrofobi Tetikleyicileri Nelerdir ?
2. Nasıl Başa Çıkarım ?
3. Yolculuk Esnasında Klostrofobi İle Baş Etme
4. Uçakta Klostrofobi İle Baş Etme Yöntemleri 
5. Terapi Desteği Alın
6. Kapalı Alan Korkusu Belirtileri
7. Kapalı Alan Korkusu Nasıl Geçer

Klostrofobi Tetikleyicileri Nelerdir ?

  • Kilitli oda
  • MR Çekimi
  • Asansör
  • Penceresi olmayan karanlık oda
  • Araba yıkanırken arabanın içinde bekleme
  • Tüneller
  • Alışveriş merkezleri
  • Döner kapılar
  • Uçaklar
  • Toplu taşıma araçları
  • Metro ve vapur gibi

Bu tür durumlar kişinin klostrofobi durumunu tetikler. Kişi b tür anlarda nefes almakta zorlanır. Diğer yandan titreme ve terleme durumu ortaya çıkar. Aşırı kaygı ve korku tetiklenir.

Kontrolü kaybetme düşüncesi ise kişinin baş edemediği diğer bir düşünce türüdür. Klostrofobi ile baş etme yöntemleri kişinin olay anını kontrol etmesine yardım eder. Bu tür durumlar farklı farklı yerlerde ortaya çıkar. Bu yüzden tetikleyiciler hakkında bilgi edinmek de gerekir.

klostrofobi nedir
klostrofobi nedir

Kapalı Yer Korkusu Yönetme ve Üstesinden Gelme

Kapalı yer korkusu, tıbbi terimle klostrofobi, birçok insanın mücadele ettiği yaygın bir durumdur. Bu durum, küçük ya da kapalı alanlarda bulunurken aşırı stres ve korku hissi yaşanmasına neden olur. Klostrofobi genellikle asansörler, uçaklar, tüneller ve MR makineleri gibi alanlarda tetiklenir. Bu makalede, kapalı yer korkusunu anlama, yönetme ve bu korkuyu yenebilme tekniklerini inceleyeceğiz.

Klostrofobi genellikle çocukluk döneminde başlar ve genellikle belirgin bir sebebe dayanmaz. Ancak, genellikle kişi küçük yaşlarda kapalı veya sıkışmış bir durumda korkutucu bir deneyim yaşamışsa bu durum gelişebilir. Klostrofobi, insanın özgürlüğünü kısıtladığı ve hareket kabiliyetini sınırladığı için yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Kapalı yer korkusunun belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle terleme, çarpıntı, nefes darlığı, titreme, baş dönmesi, bulantı ve hatta bayılma hissi gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Psikolojik belirtiler arasında ise panik atak, kontrol kaybı korkusu ve ölüm korkusu bulunabilir.

Klostrofobinin tedavisi, genellikle bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile gerçekleştirilir. BDT, kişinin korkuları ve yanıtları üzerinde çalışmayı içerir. Ayrıca, rahatlama tekniklerini ve pozitif düşünceyi teşvik eder. Bazı durumlarda, doktorlar ayrıca anksiyeteyi hafifletmek için ilaçlar önerebilirler.

Klostrofobi ile Nasıl Başa Çıkarım ?

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki burada bahsedeceğimiz yöntemler kesin bir çözüm değildir. Sadece kendinizi güvende hissetmeniz için birkaç bilgi paylaşacağız. Belki bahsedilen maddeleri yapmak sizi rahatlatacak. Eğer bunlar sizde kalıcı çözüm sağlarsa ne mutlu! Ancak kalıcı bir çözüm olmazsa lütfen ya ilaçlı tedavi ya da psikoterapi sürecine başlayın. Çünkü yaşadığınız durumun tedavisi mümkün!

Seyahat esnasında çıkan klostrofobi insanı oldukça fazla tedirgin eder. Diğer yandan ise bazen uçuş anında ortaya çıkar. Özellikle bu yazımızda araçla seyahat halinde ve uçuş anında ortaya çıkan durumlardan bahsedeceğiz. Eğer ki sizdeki en baskın düşünce kontrolü kaybediyorum düşüncesi ise lütfen kendinize şu soruları sorun;

  • Kontrol etmek benim için ne anlam ifade ediyor?
  • Kontrolün elimde olmadığı anlar nelerdir?
  • Kontrolü ne zaman kaybettim? Ne oldu?
  • Kontrolü kaybettiğimde aklımdan neler geçiyor?
  • Kontrolü kaybetmek güvenimi nasıl tetikliyor?

Bu tür sorular başlangıç için faydalı olacaktır. Gelin klostrofobi ile baş etme yöntemlerini daha detaylı ele alalım. İlk olarak yolculuklardan başlayalım.

Yolculuk Esnasında Klostrofobi İle Baş Etme Yöntemleri

Seyahat etmek hepimizi mutlu eder. Peki bu durumdan tedirgin olan insanlar var mı? Tabii ki var. Mutlaka siz de huzur içinde seyahat etmek istiyorsunuz. Ancak ortaya çıkan belirtiler sizi oldukça fazla rahatsız ediyor. Birazdan seyahat kısmıyla ilgili neler yapacağınızı size aktaracağız. Eğer ki ileri derecede bir klostrofobi durumu varsa lütfen destek alın.

Hemen Seans Al
klostrofobi
klostrofobi

Klostrofobi ve Araba Kullanmak

Bazı durumlarda kişi kapalı alan korkusundan dolayı arabaya dahi binemez. Bu tür durumlarda şunu düşünün. Araba sürmek mi sizin için daha güzel bir tercih yoksa arabada seyahat etmek mi? Eğer ki arabayı sürmek sizi rahat hissediyorsa mutlaka şoför siz olun. Böylece nerde arabayı durduracağınıza dair bir kontrol sağlarsınız. Diğer yandan sık sık ara vermek size yardımcı olur. Uzun süreli yolculuklar bu tür kaygınızı tetikler. Verilen kısa molalar ise sizin daha rahat hissetmenize katkı sağlar.

Rotanızı Planlayın!

Klostrofobi temelde kontrol duygusundan ortaya çıkar. Bu yüzden seyahat edeceğiniz rotayı planlamak ve ona göre hareket etmek güvende hissetmenize yardım eder. Öncelikli olarak gideceğiniz yolu bölgelere ayırın. Her bölge için mutlaka mola koyun! Diğer yandan olası aksiliklere karşı alternatif rota belirleyin. Böylece kontrol ve güven duygusu normal boyuta gelir. Bu durum sizi rahatlatır. Gideceğiniz yere belli bir saatte varmak istiyorsanız trafik durumuna göre daha önceden yola çıkın. Böylece dinlenmeye de vakit ayırmış olursunu. Klostrofobi ile baş etme yöntemleri yazımıza devam edelim.

Yolcukta Arkadaşlarınızı Durumu Açıklayın!

Seyahat ederken arkadaş seçimi çok önemlidir. Hele bir de klostrofobi durumu varsa! Bu yüzden arkadaşınız sizi anlayacak biri olsun. Eğer ki kapalı alan korkusunu bilmiyorsa mutlaka açıklayın. Bilgi sahibi olması onu da rahatlatır. Kaygınız tetiklendiğinde size nelerin iyi geldiğini ona da söyleyin. Böylece olası bir durumda size nasıl yardım edeceğini bilir. Diğer yönden ise sizi destekleyeceklerine yönelik bir plan yapın. Önemli bir durum ise yoğun trafik durumunda ne yapılması gerektiğine yönelik bilgi vermeniz. Bazı durumlarda yoğun trafik de klostrofobi durumunu tetikler. Bu tür durumlarda neler yapmaları gerektiğini anlatın.

Yolculuğa Çıkmadan Önce Uyuyun

Klostrofobi ile baş etme yöntemleri arasındaki belki de en önemli madde uyku. Eğer ki uykunuzu tam olarak almadıysanız kaygı ve korku seviyeniz artar. Bu yüzden yolculuktan öne mutlaka dinlenin. Eğer ki yola çıkmadan önce kaygınız çok yoğunlaşıyorsa bir gün öncesinden sizi yoracak şeyler yapın. Ya da tam anlamıyla uykunuzu alınca yola çıkın. Yolculuk esnasında yanınızda su bulundurun. Kapalı alan korkusu daha fazla susamanıza sebep olur.

En önemli kısım ise eğer ki klostrofobi araçlarla yolculuk yapmanızı çok etkiliyorsa mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek alın. Ortaya çıkan anksiyete belirtilerini terapi odasında fark etmek size katkı sağlar. Eğer ki tetikleyicileri bulursanız çözüm de o kadar kolay olur.

Uçakta Klostrofobi ile Baş Etme Yöntemleri

Kapalı alan korkusu sadece araç yolculuğunda ortaya çıkmaz. Uçakla seyahat ederken de bu durum tetiklenir. Bu tür durumlarda seyahat etmek sizi oldukça kaygılandırır. Belki bu yazıyı okumak bile kaygınızı tetikledi! Bu yüzden uçak yolcuğunu da planlamak güven verir. Gördünüz mü ne kadar çok güven dedik!

Uçakla yolculukta oturma yerinizi seçmeniz klostrofobi ile baş etme yöntemlerinin başında gelir. Böylece kendinizi daha rahat hissedeceğiniz yeri belirlersiniz. Eğer ki imkanınız varsa koltuğunuzu ve yerinizi önceden seçin. İmkan yoksa kabinde görevli kişilerden bu konuda yardım talep edin. Pencere kenarında oturmak ya da müzikle seyahat etmek… Hangisinin size daha iyi geleceğini belirleyin. Bu tür durumlar sizin semptomlarınızı da oldukça azaltır.

Uçuştan önce eğer ki terapi alıyorsanız konuyu uzmanla konuşun. Eğer ki ilaçlı tedavi alıyorsanız doktorunuza danışın. Semptomları takip edin. Ortaya çıktığında ne yapmanız gerektiğini daha önceden test edin. Uçuşa son anda yetişmeyin. Erkenden hava alanına gidin. Böylece gereksiz yere kaygı durumunu tetiklememiş olursunuz. Eğer ki uçuş anında kapalı alan korkusu tetiklenirse mutlaka yardım talep edin!

Klostrofobi Baş Etme Yöntemleri Terapi Desteği Alın !

Aslında klostrofobi ile baş etme yöntemleri konusunun kesin çözümü terapi desteği. Sizde kapalı alan korkusunu tetikleyen bir şey mutlaka vardır. Belki geçmiş yaşantı…Belki öğrenilmiş bir durum…Aile bu kaygıyı yaşayan bir birey…Çocukluktaki bir travmatik yaşantı… Tüm bunlar korkunuzu tetikler. Bu yüzden klostrofobi ile en net çözüm yolu terapi desteği almaktır. Terapi desteği aldığınızda mutlaka kaygınızı anlamlı hale getirirsiniz. Böylece güven içerisinde seyahat edersiniz!

Kapalı Alan Korkusu Belirtileri

Kapalı alan korkusu belirtileri fizyolojik ve psikolojik olarak ortaya çıkar. Kişi kendisini aniden

  • Üzgün
  • Mutsuz
  • Keyifsiz
  • Yorgun
  • Korkmuş
  • Kafese sıkışmış
  • Nefes alamama
  • Titreme
  • Terleme
  • Göğüste sıkışma
  • Göğüste ağırlık
  • Ağız kuruluğı
  • Tuvalete gitme isteği

şeklinde kendisini gösterir.

Kapalı Alan Korkusu Nasıl Geçer

Kapalı alan korkusu nasıl geçer sorusu herkesin merak ettiği bir konudur. Daha öncesinden de bahsettiğimiz gibi asıl çalışılması gereken konu sizi tedirgin eden düşüncelerdir. Tabii ki bu düşüncelerin tetiklediği temel bir duygu da söz konusu. Belki güvende olma ihtiyacı, belki yönetmediğiniz kaygınız.

Terapi ortamında sizi tedirgin eden tüm duygularınız ortaya çıkar. Psikolog ya da psikolojik danışman ile aranızda oluşturacağınız güven ilişkisi ile kapalı alan korkunuz oldukça azalır. Burada en temel konu acele edilmemesidir. Kendi hızınızda ilerlediğinizde bu tür kaygıları daha kolay ifade edersiniz. Bu yüzden terapi ortamında olabildiğince kendinizi açık ifade etmelisiniz.

Bilişsel Davranışçı Terapi, Birey Merkezli Terapi, EMDR Terapisi gibi tekniklerle bu durumun üstesinden gelmeniz mümkün. Ayrıca terapi ortamında , eğer ihtiyaç duyulursa, psikiyatri yönlendirmesi de söz konusu olur. Böylece hem ilaç tedavisi hem de psikoterapi süreci birlikte devam etmiş olur. Unutmayın, düşüncelerinizi ve duygularınızı olumlu yönde değiştirmeniz mümkün! 

Agorafobi Nedir yazımızı mutlaka okuyun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir