Terapi

Klinik Psikolog Kimdir

Klinik psikolog kimdir ya da klinik psikolog nedir sorusu aklımızı oldukça kurcalar. Normal olarak psikolog ya da psikolojik danışmandan ziyade farklı bir uzmanlık alanı olan klinik psikoloji alanını daha detaylı ele alalım. Türkiye’de “Klinik Psikoloji” 2000’lerden sonra ortaya çıktı. Bu noktada ilk olarak 1130 koduyla Uygulamalı Psikoloji bölümünde eğitim verildi. Türkiye’de yaklaşık olarak 30 yıldır devam eden yüksek lisans ve doktora programları ile klinik psikolog unvanı elde ederiz. Klinik psikolog kimdir sorusuna şu şekilde yanıt verelim. “Kişide var olan bilişsel, duygusal ve davranışsal durumların terapi yöntemiyle ortadan kalkmasına ve kişinin hayatının daha kaliteli hale gelmesine yardımcı olan ruh sağlığı uzmanıdır”.

Klinik Psikolog Hangi Eğitimi Alır

Klinik psikolog hangi eğitimi alır sorusuna da yanıt vermek gerekir. Öncelikle bu konu son zamanlarda Türk Psikologlar Derneği ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği arasında yoğun bir çatışma mevcut. Türk Psikologlar Derneği bu unvanının sadece psikoloji mezunu kişilerin Klinik Psikoloji yüksek lisans yapması sonucu elde edebileceğini savunuyor. Ancak diğer bir taraftan Türk PDR Derneği ise , gerekli şartların sağlanmasıyla psikolojik danışmanların da klinik psikolog olacağını savunuyor. Bu noktada aslında en büyük çatışma şurada başlıyor.

Diyelim işletme mezunusunuz. Klinik psikoloji alanından yüksek lisans ve doktora yaparsanız bu unvanı alırsınız. Türk Psikologlar Derneği psikolojik danışmanların da yüksek lisans ve doktora yaparak klinik psikolog unvanı alması gerektiğini savunuyor. Ancak ruh sağlığı alanıyla uzaktan yakından alakası bulunmayan bir lisans mezunuyla, ders içerikleri %90 benzer olan bir bölüm nasıl olur da aynı kriterde değerlendirilir? Asıl çatışma burada başlıyor.

Psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olup klinik psikoloji yüksek lisansı yapanlar klinik psikolog olur.

Klinik Psikolog İlaç Yazar mı

Klinik psikolog ilaç yazar mı sorusu da danışanlar tarafından merak ediliyor. Öncelikle Türkiye’de ilaç yazma yetkisi sadece hekimlerdedir. Bu yüzden ilaç yazamaz. Gerekli gördüğü durumlarda danışanı psikiyatriye yönlendirir. Bu süreç içerisinde hekimle iş birliği içerisinde danışanın terapi sürecini takip eder. Eğer ki terapi esnasında dikkatini çeken bir durum söz konusu olursa danışana uygun yönlendirmeleri yapar. Bu yüzden toplumda var olan ilaç yazar algısı tamamen yanlıştır. İlaçlı tedavi ve psikoterapi süreci bazı klinik vakalarda sürecin daha sağlıklı devam etmesine yardım eder. Bu noktada toplumda var olan “ilaca bağımlı hale gelmek” algısı da yanlıştır. Fizyolojik bir rahatsızlık olduğunda kullanılan ilaçlardan bir farkı yoktur.

Klinik Psikolog Ne İş Yapar

Klinik psikolog ne iş yapar sorusunu da merak ediyoruz. Psikolog, psikoloik danışman varken bir de klinik psikolog unvanı var. Aradaki farklar nelerdir hepimiz merak ediyoruz. Yürürlükteki sağlık mevzuatına göre;

  • Uluslararası Hastalık Sınıflandırma ICD-10 listesinde F00 ile F99 kodları arasında yer alan hastalıklarla ilgili çalışır. Bu süre içerisinde psikiyatri hekiminin tanı kriterine göre danışanla terapi sürecini gerçekleştirir.
  • Görüşme sürecinde uzmanlaştığı terapi yöntemini kullanır.
  • Gözlem ve görüşme teknikleri ile danışan hakkında bilgi toplar.
  • Almış olduğu eğitimlere dayalı olarak kişilik testleri, zeka ve ilgi testleri uygular.
  • Almış olduğu test dışı tekniklere göre danışana uygulanan testlerin sonuçlarını yorumlar.
  • Çalışma yapılan yerde eğitim verme hakkı vardır.

Klinik psikologlar;

  • Organik nedenli ruh sağlığı bozuklukları
  • Psiko-aktif madde kullanımına bağlı ruh ve davranış sağlığı
  • Şizofreni , şizotipal ve sanrılı bozukluklar
  • Duygudurum bozuklukları
  • Nevrotik, stresle ilişkili ve somatoform bozukluklar
  • Fizyolojik bozukluklar ve fiziksel etkenlerle ilişkili davranış sendromları
  • Erişkin kişilik ve davranış bozuklukları
  • Zeka geriliği
  • Psikolojik gelişim bozuklukları
  • Genellikle çocukluk ve ergenlikte başlayan duygu ve davranış bozuklukları
  • Özellik belirtilmemiş ruh sağlığı bozukluları ile ilgilenirr.

Klinik Psikolog Teşhis Koyar mı

Klinik psikolog teşhis koyar mı sorusu da merak edilen bir soru. Nasıl ki ilaç yazma gibi bir hakkı olmadığı gibi tanı ya da teşhis koyma hakkı da yoktur. Hatta Türk Psikiyatri Derneği’ne göre klinik psikologların tek başına tedavi sürecini devam ettirmeleri de uygun değil. Bu noktada daha önceden de bahsettiğimiz gibi Türk Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği arasında bir çatışma mevcut. Psikiyatri hekimleri bu yüzden klinik psikologların sadece yüksek lisans unvanı ile danışan göremeyeceklerini ifade eder. Uluslararası standartlara göre klinik uygulama olmadan teoriyle yeterlilik kazanılamayacağını savunuyor. Bu yüzden klinik psikologların sadece psikiyatri hekimi kontrolünde terapi sürecine devam edeceğini savunur.

Türk Psikiyatri Derneği Açıklaması için tıklayın

Klinik Psikolog Nerelerde Çalışır

Pek çok farklı alanda görev alır. Bu noktada aklımıza ilk gelen hastaneler ve psikolojik danışma merkezleridir. Diğer taraftan özel hastanelerde de psikiyatri hekimi gözetiminde danışan görürler. Akademik alanda ise üniversitelerde akademisyen olarak da görev yaparlar. Çalışma alanları kapsamında yetişkin, çocuk, aile gibi alanlarda da uzmanlaşabilirler. Ayrıca eğer ki psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezunlarsa ya da psikoloji bölümünden mezun olup formasyon eğitimi almışlarda özel okullar ya da devlet okullarında da görev alırlar.

Diğer yandan Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığı , Spor ve Gençlik Bakanlığı gibi farklı bakanlık kadrolarında da görev alırlar.

Psikolog ve Klinik Psikolog Arasındaki Fark Nedir

Psikolog dört yıllık psikoloji lisansından mezun olarak psikolog unvanı alır. Ancak yüksek lisans süreci burada önemlidir. Eğer ki kişi psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanından mezun olduysa ve klinik psikoloji alanında tezli ya tezsiz yüksek lisans yaptıysa bu unvanı alır.

Unvanlardan ziyade aslında uzmanların almış olduğu eğitimlere dikkat etmemiz gerekir. Eğer ki bir lisans mezunu, mezun olduktan sonra terapi eğitimleri aldıysa ve süpervizyon sürecini tamamladıysa uyum problemleri, iletişim problemleri, kıskançlık, kaygı gibi alanlarda terapi desteği verir. Diğer yandan süpervizyon süreci görmeden danışan görmek aslında pek mümkün değil. Peki süpervizyon nedir; lisans sürecinde 4.sınıfta , alan hocalarından terapi alanından geri bildirim almaktır. Psikolog ya da psikolojik danışman alan hocası denetiminde danışan görür. Yapmış olduğu terapi sürecini danışanın izni dahilinde yazıya döker ve hocasına sunar. Süpervizör ise yapılan görüşmeyi inceler ve öğrenciye geri bildirim verir. Bunlar terapi eğitiminde de bu şekilde devam eder.

Hemen Seans Al

Eğer siz de sitemizde yer alan online psikolog ya da psikolojik danışmanlardan terapi desteği almak isterseniz ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir