Cinsel Terapi - Bağımlılık

İnternet Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

İnternet bağımlılığı nasıl tedavi edilir yazımızda ise internet bağımlılığının psikoterapi sürecini ele alacağız. Aslında çevrenizde internetle çok fazla zaman geçiren kişilere rastlamış olmalısınız. Bu durumda internette her çok fazla vakit geçirene internet bağımlılığıyla ilgili tedavi alması gerektiğini söylenir. Ancak bu söz aslında pek yerinde bir cümle değil. Psikoterapi sürecinde internet bağımlılığı nasıl tedavi edilir kısmında biraz daha detaylı olarak konuşacağız. Burada terapi modellerinin internet bağımlılığı üzerindeki çözümünü anlattık. Gelin beraber internet bağımlılığının nasıl tedavi edileceğine dair yazımızı inceleyelim. Bir önceki yazımızda internet bağımlılığının ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve tanı kriterlerinizi sizinle paylaşmıştık. İyi okumalar dileriz.

İnternet Bağımlılığının Tedavisinde Terapi

İnternet bağımlılığının tedavisinde bağımlılığı ortaya çıkan diğer hastalıkların tedavisinde bazen ilaçlı tedavinin de gereklidir. Bu durumu daha önce de ifade etmiştik. İlaçlı tedavi ve terapinin tedavi sürecinde daha etkin rol alır. Bu durum araştırmalarla ortaya koyulmuş bilimsel bir gerçektir. Yapılan çalışmalar internet bağımlılığının tedavisinde depresyon tedavisinde olduğu gibi bazı olumsuz düşünce yapısının aktif rol aldığını ifade eder. Duygu düşünce ve davranış örüntüsünde değerlendirilir. İnternet bağımlılığının temelinde kişinin başarısızlık hissine karşın bir telafi etme sürecidir. Aslında internet bağımlılığında kişinin kendisine yönelik olan başarısızlık hissinin giderilmesidir. Kişinin duygularının bastırılması buna sebep olur.

İnternet Bağımlılığı Terapisinde Ne Konuşulur?

İnternet bağımlılığının temelinde oldukça fazla şekilde internetin kullanılmasıyla kişinin kendisini ödüllendirdiği ifade edilir. Kişi internette fazla vakit geçirerek kendisini ödüllendirir. Başarısını kutladığını düşünür. Bu davranış pekiştireçtir. Böylece davranış sık sık yapılır. Kişi öğrendiği interneti kullanma davranışını yüzleşmekten kaçtığı bazı duygular bastırmak için kullanır. (bunlar hayal kırıklığı, başarısızlık, işe yaramazlık hissi, hayal kırıklığı, huzursuzluk vs). Böylece bu duygularla daha kolay mücadele eder. Ancak bu problem çözme becerisi olumlu bir beceri değildir. Problem çözme becerisinin altında ise aile yaşantıları yer alır. Ancak bu konuya başka bir yazıda değinmemiz gerekecek. Bu yüzden olumsuz duygularla baş etmede sık internet kullanımı temelde başarısız bir stratejidir. Bu temelde değerlendirecek olursak eğer internet bağımlılığı ile ilgili terapi sürecinde kişinin olumsuz baş etme becerilerinin altında yatan bilişsel süreçler değişir. Bu noktada bilişsel davranışçı terapi ekolü internet bağımlılığında oldukça faydalı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

İnternet Bağımlılığında Bilişsel Davranışçı Terapi

Psikoloji alanında pek çok araştırmaya imza atan Davis, bilişsel davranışçı terapinin internet bağımlılığında kullanılmasıyla ilgili temelde bazı adımlar olduğunu ifade etmiştir. Bunlar;

1- Başlangıçta kişinin internetten ve internet kullanımından ne kadar uzak kaldığı tespit edilmelidir. Uzak kalabiliyor mu? Bunu sağlayabiliyor mu?

2- Diğer bir noktada ise kişinin internete erişebileceği cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi internet kullanım araçlarına ulaşılabilirliğinin düzenlenmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bu noktada ortak kullanım alanlarında bu teknolojik aletlerin durması gerektiğini söylemektedir.

3- Diğer kişilerle internete bağlanma durumlarının kontrol altına alınması gerektiğini ifade etmektedir.

4- Kişinin internete bağlanma zamanının planlanması ya da değiştirilmesinin de tedavi sürecinde etkin olduğu ifade edilmektedir.

5- En temelde ise bağımlılık yaşayan kişinin yakın çevresine internetle ilgili yaşadığı problemi gizlememesinin sağlanmasını ifade etmiştir. Böylece sosyal destek kaynakları da harekete geçecektir.

6- Fiziksel egzersizler bağımlılık kısmında oldukça faydalıdır. Hem psikolojik iyi oluşu hem de fizyolojik sağlığı arttırmaktadır. Spor aktivitelerin yaygınlaşması ve süresinin artması internet bağımlılığı ile baş etmekte oldukça faydalıdır.

7-İnternetle ilgili bir tatil planının yapılması, internete ara verme zamanlarının planlanması da mücadele etme açısından faydalıdır.

8- En temelde bilişsel çarpıtmaların ele alınması gerekmektedir. Bu aşamada kişiyi internet kullanımına iten otomatik düşünceler söz konusudur. Otomatik düşüncelerin ele alınması, ara inançların belirlenmesi ve bu inançların kontrolü bu konuda bağımlılığın önüne geçmesini de sağlamaktadır.

9- Fiziksel egzersizler kadar gevşeme egzersizleri de bedensel anlamda rahatlama sağlamaktadır.

Hemen Seans Al

10- İnternet bağımlılığı yaşayan kişilerin genel anlamda sosyal etkileşim konusunda da problemler yaşadığı ifade edilmektedir. Her ne kadar internet üzerinden iletişim kurmakta bir sorun yaşamasalar bile yüz yüze iletişim konusuna problem yaşayabilirler. Bu noktada hem sosyal beceri kazandırılması hem de başarısızlık üzerine çalışılması oldukça faydalıdır.

Tabii ki bu noktada internetin gündelik yaşamın bir parçası olduğunu unutmamak da gerekir. Bilişsel davranışçı terapiyi çeşitli bilişsel davranışçı teknikler kapsamında sıralamanın önemli olduğu da ifade edilmektedir.

İnternet Bağımlılığında Tedavi Teknikleri

İnternet bağımlılığını terapide çalışırken bazı tekniklerin uygulanması da gerekli görülmektedir. Bu noktada şunlar ifade edebiliriz;

1- İnternet kullanımının gündelik kullanım dışına çıkarılması ya da kullanım saatlerinin tam zıt saatlere kaydırılması

2- İnternet kullanımında dış kullanıcılar kullanmak

3- İntenet kullanımı ve internet kullanım zamanıyla ilgili zaman planlaması

4- İnternetten uzak durmaya yönelik gerektiği anlarda hatırlatıcı kartlar kullanmak

Ya da kişilerden bu konuda destek istemek. (dışsal uyarıcılar bir süre sonra içsel uyarıcı haline döner.

5- İnternette zaman geçirmek ya da internet üzerinden işlem yapmamak.

Terapi süreci bitene kadar bağımlılık sürecini kontrol altına almak için not defteri kullanma

6- İnternet bağımlılığı ile ilgili bir sosyal destek ya da kendi kendine yardım gruplarına katılma

7- Aile terapisi uygulamalarının da internet bağımlılığında faydalı olduğu ifade edilmektedir.

İnternet bağımlılığıyla ilgili uygulanan tekniklerin içeriklerini başka bir blog yazısında ele acağız. Ancak internet bağımlılığının altında yatan temel sorunların halledilmesi için tabii ki bilişsel davranışçı terapi tek bir yöntem değildir. Farklı kuramsal yaklaşımlarla da internet bağımlılığı ele alınır. Bu konuda terapist ile danışan arasında kurulan terapötik ilişki oldukça önemlidir. Konuyla ilgili çalışma ve destek almak için sitemizde bulunan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir