Depresyon - Öfke

Endojen Depresyon

Endojen depresyon diğer adıyla melankolik depresyon alt tipler arasında yer alır. Bedensel belirtilerle ortaya çıkar. Diğer yandan özellikle farmakoterapiye ve elektrokonvülsif tedaviye cevap verir. Bu yüzden majör depresyonun şiddetli bir formu olarak kabul ederiz. Endojen depresyon zaman içerisinde farklı tanımlarla karşımıza çıkmakta. Bu tanımlamalara göre çeşitleri; Stres tarafından presipite edilmez. Biyolojik bir geçişe sahiptir. Çevresel olaylara karşı kişi tepkisiz kalır. Psikoterapiye değil somatik tedavilere cevap verir. Kişilik patolojisi olmayan kişilerde daha sık ortaya çıkar. Özel bir belirti kalıbıyla ifade ederiz. Genetik kökenli olduğu düşünülen endojen depresyon farklı isimlerle de karşımıza çıkar. Somatik, otonom, vejetatif, endojenomorfik gibi…

Depresyonla ilgili Dr. Psikolojik Danışman Serdar KÖRÜK ‘ten online terapi desteği alabilirsiniz.

1. Endojen Depresyon Epidemiyoloji
2. Melankolik Depresyon Tarihsel Gelişimi
3. Melankolik Depresyon Belirtileri
4. Endojen Depresyon Tanısı Nasıl Konur
5. Endojen Depresyon Nasıl Tedavi Edilir
5. Endojen Depresyon ve Terapi

İçindekiler

Endojen Depresyon Epidemiyoloji

Endojen Depresyon ile ilgili aslında çok fazla araştırma yoktur. Alt başlık olarak ele alınır. Bu yüzden melankoli depresyon sıklığına direkt olarak ulaşamayız. Ancak yapılan çalışmalarda depresyon tanısı alan ve yatarak tedavi göre kişilerin büyük bir çoğunluğunda buna rastlanır. Hakan Türkçapar ve arkadaşları yapmış olduğu bir alışmada depresyon tanısı alan kişilerin %56.9’u bu tanıyı almıştır.

Yapılan çalışmalarda yaşlı kişilerde bu tür belirtilerin daha çok ortaya çıkar. Başlangıç yaşı olarak 27 tespit edilmiştir. Alt başlık içerisinde yer almasından dolayı araştırmalarda tercih edilmeez. Bu yüzden duruma yönelik geniş yelpazede bir bilgi edinmek güçtür. Ancak uzun süren yoğun ve kalıcı üzüntü durumu olarak ifade edebiliriz. Depresif belirtilerde de olduğu gibi kişi kendisini çökkün ve halsiz hisseder. Hareket etmekte güçlük yaşar.

Melankolik Depresyon Tarihsel Gelişimi

Melankoli depresyon tarihsel gelişim sürecinde alt tip olarak ifade edildi. Ancak araştırmalar M.Ö 4.yy’da bile bilindiğini gösterir. Hipokrat , MÖ 400’lü yıllarda bazı hastalıklar için melankoli tanımını kullanmıştır. Hatta almış olduğu notlarda belirtilerin depresyon ile ortak belirtiler olduğu görülür. Diğer yandan Kraepelin’in de aynı şekilde alt tipler konusunda çalışma yaparak literatüre katkı sağlamıştır. İlerleyen süreçlerde ise Freud depresyonu biyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayırmıştır. 1980’li yıllarda ise DSM-III’te depresyon ile ilgili değişikliklere gidilldi. Bu noktada majör depresyon kendi içinde psikotik tip, melankolik ya da endojen depresyon ya da melankoli olmayan tip olarak üçe ayrıldı. Yazımıza devam edelim.

Konuyla ilgili online terapi desteği almak için ana sayfamızı ziyaret edin.

Melankolik Depresyon Belirtileri

  • Melankolik depresyon belirtileri iki farklı grupta ele alınır. Bunları listeleyecek olursak eğer;
  • Çökkün duygular diğer duygulardan farklı olarak ortaya çıkar.
  • Yani bir yas sürecinden ya da kayıp sürecinden sonra yaşanan duygularla benzerlik göstermez.
  • Çevresel değişikliklere tepkisiz kalır ya da önemsemez.
  • Duygudurum hali sabahları daha kötü olur. Ya da ilerleyen saatlerde de benzer şekilde ortaya çıkar.
  • Yaygın ilgisizlik ve zevk almama durumu vardır.
  • Kendisini sürekli suçlar ya da ayıplar.
  • Erken uyanma ya da uykunun ortasında uyanma ortaya çıkar.
  • Psikomotor becilerde hızlanma ya da yavaşlama olur.
  • Kişi yemek yemek istemez.

Tüm yapılan çalışmalarda kişilere dair derin ilgisizlik ya da umutsuzluk karşımıza çıkıyor. Günlük yaşantıda kişinin hoşuna giden bir şey karşısına çıksa bile geçici süre içinde dahi kendisini iyi hissetmez. Ayrıca depresyon sabahları daha kötü ortaya çıkar.  Her zamanki uyanma saatinden 2 saat önce uyanır. Aşırı iştahsızlık durumundan dolayı ani kilo kaybı ya da zamanla kilo kaybı ortaya çıkar. Bu tür belirtilerin en az üçünün birlikte ortaya çıkması gerekir.

Sistemik Aile Terapisi yazımıza göz atın.

Endojen Depresyon Tanısı Nasıl Konur

Endojen depreson tanısı sadece psikiyatri hekimleri tarafından konur. Bu yüzden alanında ne kadar uzman olsalar da psikolog ya psikolojik danışman bu konuda bir görüş beyan edemez. Etik ilkeler ve mesleki yeterlilikler açısından terapide ya da terapi öncesinde uzman size rahatsızlığının adını söyleyemez. Eğer uzman bir durumdan şüpheleniyorsa ya da çalışma alanları dışında yer alıyorsa psikiyatri servisine yönlendirme yapması gerekir. Siz eğer ki isterseniz bir devlet hastanesinden ya da özel hastaneden bir hekimle görüşme planlayabilirsiniz.

İlaçlı bir tedavi gerekiyorsa hekim tedavi sürecini planlar. Size tanıyla ilgili bilgi verir. Daha sonra terapi desteği almak ve tedaviye devam etmek aslında sizin tercihinizdir. Yapılan çalışmalar ilaçlı tedavi ve psikoterapi sürecinin iyileştirici gücünün daha yüksek olduğunu ifade eder.

Endojen Depresyon Nasıl Tedavi Edilir

Endojen depresyon ilaçlı tedavi ve psikoterapi yöntemleriyle ele alınır. Bu noktada ilaçlı tedavi kısmında en çok tercih edilen serotonin geri alım inhibitörlerdir. Diğer yandan serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri de tercih edilir. Bu tür ilaçlar kişilerde var olan melankoli depresyon belirtilerinin azalmasına yardım eder. Çünkü hormonal süreci düzenleme açısından etkili ilaçlardır.

Hemen Seans Al

Bu tür ilaçlar ilk başlarda bazı yan etkiler gösterir. Her insanın bünyesi farklı olduğu için farklı farklı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu tür belirtilerde lütfen hekime danışın. İlaç kullanımında uyuşukluk, baş ağrısı, kilo alımı gibi durumlar ortaya çıkar.

Endojen Depresyon ve Terapi

Endojen depresyon ve terapi sürecinde düzenli olarak görüşmelere devam etmenizi öneririz. Ortalama olarak 8 ya da 12 oturum arasında süreç değişir. Ancak içinde bulunduğunuz durumdan dolayı bu oturum sayısı bazen değişir. Siz kendinizi ne zaman iyi hissederseniz o zaman terapi desteğini sonlandırabilirsiniz. Bazı durumlarda ekonomik nedenlerden dolayı da terapi sonlanır. Maalesef ülkemizde sigorta bu tür psikolojik danışma sürecini karşılamıyor.

Birey merkezli terapi ve bilişsel davranışçı terapi ekolleri melankoli depresyon belirtileriyle baş etmenize yardımdı olur. Temelde yatan duygu ya da düşüncelerinizi çalışarak sizi kötü hissettiren süreçle daha kolay baş etmeyi öğrenirsiniz. Ancak destek aldığınız süreç içerisinde tavsiye ya da öneri beklentiniz varsa hayal kırıklığına uğrarsınız. Psikolog ya da psikolojik danışman tavsiye vermez. Öneride bulunmaz.

Günlük Yaşamı Değiştirme

  • Endojen depresyon tanısı almış birine “her gün yürüyüş yap” demek biraz abes kaçar. Çünkü kişi o hareket gücünü kendinde bulamadığı için hareketsiz ve tepkisizdir. Bir şekilde ilaç kullanmaya ya da terapi desteği almaya başladıysanız bu tür etkinlikleri yapmanızda fayda var.
  • Tempolu şekilde her gün yürüyün. En az 45 dakika yürüyüş yapın.
  • Farklı egzersizlere başlayın. Bisiklet sürmek, koşmak, yüzmek…
  • Sosyalleşmek size oldukça zor gelecektir, biliyorum. Ancak küçük de olsa bir istek varsa arkadaşlarınızla buluşun. Ya da telefon üzerinden sohbet edin.
  • Yazı yazmak zihni rahatlatır. Duygularınızı ifade edebileceğiniz bir günlük tutun. Ancak bunu yaparken telefon ya da bilgisayar kullanmayın. Kalem kağıt kullanmak size daha iyi gelecektir.
  • Yediklerinize dikkat edin.

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için online psikolog ve psikolojik danışmanlarla iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir