Anksiyete - Kaygı

Covid 19 Döneminde Kaygı Belirtileri

Covid 19 döneminde kaygı belirtileri oldukça sıklaşmaya başladı. Covid 19 dönemi maddi açıdan çok yaralayıcı oldu. Buna karşın ruh sağlığı alanında da özellikle Covid 19 döneminde kaygı belirtileri açısından zarar verici bir hale geldi. Covid 19 pandemi döneminde ortaya çıkan kaygı problemleri arttı. Diğer yandan aşırı korku durumunu yaşamaktan kayıtsız kalmaya kadar uzanan bir yelpaze ortaya çıktı. Covid 19 döneminde özellikle ortaya çıkan ruh sağlığı problemlerinin başında duygu durum bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu ve kaygı problemleri gelir. Ancak bu çalışmada duygu durum bozuklukları veTSSB’nin yanı sıra özellikle Covid 19 döneminde kaygı belirtilerini ele alacağız.

Covid 19 Döneminde Neden Kaygılanırız?

Korku ve kaygı arasındaki ayrım senelerdir tartışılır. Daha detaylı ele alalım. Covid 19 döneminde kaygı belirtileri arttı. Bu noktada korku ve kaygı arasındaki farkı belirlemek çok daha iyi olacaktır. Tehlike anında eğer ki tehlikenin kaynağı somut ve açıksa bu durumda ortaya çıkan duygu korku, ancak tehlikenin kaynağı belli değilse ortaya çıkan duyguyu kaygı olarak adlandırmaktayız. Korku ve kaygı durumlarında fizyolojik açıdan sempatik sinir sistemi bir uyarı verir. Bu uyarıya “savaş ya da kaç tepkisi” denmektedir. Eğer ki tehdit durumuyla baş edebileceğimizi düşürsek savaşırız ancak tehdit bizim için tehlikeli duruma geliyorsa zihin bize “kaç” uyarısı verir. Covid 19 döneminde kaygı problemlerinin ortaya çıkmasının en temel sebebi olarak virüsün bulaşıcı olması, yakından bir tehdit unsuru olması ve gözle görülür olmaması etkilidir. Bu durumda ise gözle görülür olmaması kaygıyı daha da tetiklemektedir. Çünkü neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz bir durum söz konusudur.

Covid 19 Döneminde Kaygı Belirtileri Nelerdir?

Salgın döneminde ortaya çıkan psikolojik belirtileri ele almak gerekirse;

1- Hastalanma ve ölme korkusu

2- Sağlık kurumlarına gidildiğinde hastalık kapma endişesi yüzünden tedavi durumlarını erteleme

3- Maddi açıdan destek kaynaklarının kaybı, gelirde azalma, işten çıkarılma ya da çalışamama durumu

4-Hastalanma sonucunda toplumdan dışlanma endişesi

5-Karantinaya alınma ve sosyal özgürlüğün kısıtlanması korkusu

6- Sevdiklerine ya da yakınlarına virüs bulaştırma korkusu.

7- Sevdiklerime ya da yakınlarına virüs bulaştırdıktan sonra ölmelerine sebep olma korkusu

Bu tür durumlarda geçmiş yaşam öyküsünde anksiyete bozukluğu ya da obsesif kompulsif bozukluk olanlar zorlanır. Tanısı olan kişiler bu süreçlerde daha fazla korunmaya yönelik tedbirler alır. Bu yüzden temizliğe ya da kontrole daha fazla zaman harcarlar. Bu zaman ayırma ise onların sosyal yaşantılarını ve iş hayatlarını daha da derinden etkiler. Hatta bazı zamanlarda çevresi tarafından eleştiri ve korkaklıkla da suçlanabilirler.

Covid 19 Döneminde Ortaya Çıkan Psikolojik Rahatsızlıklar

Pandemi döneminde en sık ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklar şunlardır. Travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve duygu durum bozukluğudur. Covid 19 döneminde kaygı belirtileri de buna eşlik eder. Bir yakınının ölümüne şahit olanlar ya da ölümünden sonra cenaze işlemlerine katılamayan kişilerde yoğun bir keder ve depresyon süreci ortaya çıkmaktadır. Eğer ki bu kişiler yakınlarının ölümünden kendilerini sorumlu tutmaya başlarlarsa bu depresif dönem çok daha fazla uzar. Yas süreci sağlıklı şekilde çalışılmazsa patolojik yas ortaya çıkar. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda Covid-19 döneminde insanların %48’i çok endişeli ya da endişeli olduklarını ifade etmişlerdir. Bu durum ise insanlarda anksiyete belirtilerinin daha sık ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Covid 19 Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Salgın dönemi aslında insanların kontrolünde olmayan bir dönemdir. Bir virüs var ve görünmüyor. Yani insan zihni aslında kendisini her an bir tehdit altında hissediyor. Bu yüzden insan kontrolü altına alamadığı durumlarda kaygısını da kontrol edemiyor. Ne kadar fazla kontrol etmek isterse istesin… İstediği kontrol seviyesine gelemediği için kaygı seviyesi de buna bağlı olarak artıyor. Bu şekilde döngüsel bir nedensellik içerisinde devam eden süreç kişini kaygısının da artmasına neden oluyor. En temelde kontrol edemediğimiz ama dikkat edebileceğimiz bir dönem olduğunu bilmeliyiz. Buna yönelik zihinsel şemaları düzenlemek kişinin kaygısını da kontrol altına alınmasına yardım eder. Bu yüzden Covid 19 döneminde kaygı belirtileri arttı.

Hemen Seans Al

Ruh sağlığı en temelde maddi koşullara bağlıdır. Bu maddi koşulların ortaya çıkardığı sosyal ve ekonomik koşullarla ilişki içindedir. Yapılan çalışmalarda ekonomik koşulların yetersizliğinin psikolojide etkisi olduğu ifade ediliyor. Düşük gelir düzeyi, mal varlığının yetersiz olması ya da işsizliğin düşük psikolojik iyi oluşla ilgisi vardır. Ayrıca bu durumun psikolojik rahatsızlıklarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Covid19 döneminde de genel anlamda en büyük risk işsiz kalma ve ekonomik güvencenin kaybolma korkusudur. Bu yüzden kaygı durumları da artmaktadır. Yapılan başka bir çalışmada ise covid19 döneminde depresyon belirtilerinin 3 kat daha fazla arttığı ifade edilmiştir. Bu durumlarda ortaya çıkan depresyon belirtilerinin de düşük ekonomik gelir ve kısıtlı sosyal kaynaklarla ilişkili olduğu ifade edilmiştir.

Sosyal Mesafe ve Ruhsal Sorunlar

Salgın döneminde bulaşmayı azaltmak için yapılan karantina, fiziksel mesafe ya da izolasyon gibi kısıtlamalar söz konusu. Bunlar olurken diğer yandan psikolojik olarak da insanlar etkileniyor. Bu fiziksel kısıtlamaların genelde ekonomik sonuçları üzerinde durulmaktadır. Ancak ekonomik sonuçlara eşlik eden psikolojik durum göz ardı edilmektedir. Bu süreçte nitelikli sosyal ilişkilerin kişilerin psikolojik iyi oluşuna etki ettikleri vardır. Böylece kişilerin depresyon belirtilerinden arındığı da ifade edilir. Kısıtlamalarla ortaya çıkan sosyal mesafe, sosyal izolasyon gibi durumlar hepimizi olumsuz etkiledi. Hareketsizlik, alkol kullanımı, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve depresyon gibi süreçleri arttırdığı da ifade edilmektedir. Bu süreçte iletişimi tamamen koparmaktansa kısıtlı şekilde iletişime devam etmek, mesafeyi koruyarak sosyalleşmek, açık alanlarda buluşmak ve etkileşimde bulunmak ruh sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Böylece kişi “yalnız” olduğu duygusundan da sıyrılacaktır. Fiziksel mesafe elbette korunmalıdır ancak burada sosyal etkileşim tamamen askıya alınmamalıdır.

Covid 19 döneminde ortaya çıkan kaygı problemleri genel anlamda kişide meydana gelen kontrol etme arzusundan da kaynaklanmaktadır. Bu noktada tam kontrolü sağlamaya yönelik her hareket kaygıyı daha da arttırmaktadır.

Covid 19 Döneminde Neler Yapmalıyız?

1- Tam kontrolü sağlayamazsınız! Tam kontrol kaygınızı arttıracaktır.

2- Mesafeyi koruyacak sosyalleşmeye, açık alanda buluşmaya, uzaktan da olsa sosyal iletişim kurmaya özen gösterin.

3- Artan olumsuz duygularınız varsa mutlaka bir uzmandan destek alın.

4- Beden egzersizleri yapmak kaygıyla baş etmeye yardımcı olmaktadır. Beden egzersizlerine yönelik çalışmaları devam ettirin.

5- Evden çalışırken pijamayla oturmak yerine yeri geldiğinde gündelik kıyafetlerinizle çalışın.

6- Öğle molalarında küçük yürüyüşler yapın.

7- Covid 19 döneminde birinin ölümüyle karşılaştıysanız ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.

Covid 19 döneminde ortaya çıkan stres ve kaygı durumlarıyla ilgili sitemizde görev alan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz.

Covid 19 Döneminde Ölüm ve Yas yazımızı mutlaka okuyun!

Ayrıca Covid 19 Salgını ve İntihar yazımızı da okuyun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir