Çocuk ve Ergen

Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli ? 2

Çocuklara cinsel eğitimin nasıl verilmeli sorusuyla ilgili ikinci yazımızı da sizinle paylaşıyoruz. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi cinsellik deyince aslında aileler biraz çekinmektedir. Bu noktada evimdeterapi.com sitesi olarak çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli yazı serimize devam ediyoruz. Çocuklara cinsel eğitim vermeden önce aslında cinsel kimlik sürecini daha detaylı almakta fayda var. Çocuklar daha dünyaya gelmeden aslında bir cinsiyet beklentisiyle dünyaya gelirler. Aileler aslında içlerinde bir cinsiyet belirlerler ancak tabii ki birinci istekleri sağlıklı olması yönündedir. O yüzden bazı çocuklar cinsiyetlerinin dışında yetiştirilir. Bu tür bir aile aslında daha en başında çocuğuna zarar vermeye başlar. Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli yazımızın devamını ise cinsel kimlik gelişimine ayırıyoruz. Şimdiden iyi okumalar diliyoruz.

Çocuklarda Cinselliğin Gelişimi

Çocuklarla ilişki açısından ilk 12 ay sevgi ve ilgi anlamında çok önemlidir. Bu süre zarfında çocuk aile tarafından sevgi ve ilgi görmekte, ailenin güvenini hissetmektedir. Bu sürede anneyi emdiği için en önemli haz kaynağı emmedir. Ardından ise çocuklar parça parça emeklemeye, ufak ufak bazı kelimeleri ifade etmeye başlar. Bu noktada konuşmaya kendini anlatmaya ve emeklemeye hatta yürümeye başlayan çocuk kendini daha özgür ve bağımsız hissetmektedir. Aslında çocuklara cinsel eğitim doğumda başlar.

Cinsellikle Keşif Dönemi

12 ay ve 36 ay arasında ise çocuklarda tuvalet eğitimi ön plana çıkar. Tuvalet eğitimi ve temizlik süreci de bu aş döneminde ortaya çıkar. Altını temizletirken ya da tuvalete girdiğinde cinsel organına ilgi gösterir. Merak eder. Bu yaş döneminde çocuğun cinsel organına ilgi göstermedi ve merak etmesi normaldir. Burada merak etmesinin amacı ise bedenini daha yakından ve kolay tanımaktır. Bu süreçte çocuğa göz kulak nasıl anlatılıyorsa cinsel organ da anlatmalıyız. İlk yazımızda da belirttiğimiz gibi “penis ve vajina” cinsel organın bilimsel bir tanımıydı. Bu tür yaklaşımı kültürel açıdan farklı bulabilirsiniz ancak çocuğa cinsel organının adını doğru öğretmek de gerekir. Çocuğa tıpkı gözlerini tanıtırken “bu senin gözün, görmeni sağlar” deniliyorsa cinsel organı tanıtırken de “bu senin penisin / vajinan buradan çişini yapıyorsun” demek en doğru yaklaşımdır. 1-3 yaş arası çocuklara cinsel eğitim için önemlidir.

Cinsellik Öğretilirken Neler Yapılmalı?

Çocuklar iki yaşına kadar tam anlamıyla cinsiyet açısından farklılıkları nitelendiremeyebilirler. Ancak aileler doğuştan itibaren çocuklarına toplumsal anlamda bazı roller vermektedir. Bu yaş döneminde çocukların cinsel organını öğrenmesi, bedeninin koruması ve mahremiyeti fark etmesi, tuvalet eğitimi gibi bazı sorumlulukları vardır. Bunların yanı sıra ailenin de yapmaması gereken bazı davranışlar ve söylemler de bulunmaktadır. Çocuklara cinsel eğitim verilirken dikkat etmemiz gerekenler;

1- Çocuklara asla bedeninin kötü bir bölgesi olduğu öğretilmemelidir. Çocuk penisine dokunduğunda ya da oynadığında “yapma ayıp!” demek çocuğun kendisini suçlamasına neden olacaktır.

2- Çocuklar bazen ailelerinin beklemediği davranışları yapar. Bu tür davranışlarda çocuğun “çocuk” olduğu unutmamalıyız. O yüzden çocuğun bazı davranışları yüzünden utandırmak çocukları da olumsuz etkiler. Unutmayın o yaştaki çocuklar genel anlamda televizyonda gördüklerini ya da çevreden duyduklarını tekrar ederler. Yaş dönemine uygun bir şey söylemiyorsa eğer anlamının ne olduğunu çocuktan öğrenin. Çocuklara cinsel eğitim vermek gelecek yaşantılarını da rahatlatır.

3- Çocuğun davranışlarını çocuğun yanında başkalarına anlatmayın. Bu durumla eğlenmeyin. Bu konuların çocuğu nasıl etkilediğini gözlemleyin. Utanıyor, üzülüyor ya da saklanıyorsa çocuğun aile içinde yaptığı ya da söylediği şeyleri dışarda anlatmayın.

4-Çocuklar bazen yaptığı davranışlarının anlamını bilmez. Ya da farkına varmadan o davranışı yapmıştır. Bu tür davranışları abartmayın.

5- Çocukların yanında başkalarıyla dalga geçmeyin ya da dalga geçmesini öğretmeyin. Bu tür şeyler ilerleyen zamanlarda akran baskısına neden olur.

6- Genel anlamda toplumumuzda oğlan ve kız çocuğunun neleri giyeceği, nasıl davranacağı, hangi oyuncaklarla oynayacağı bellidir gibi bir izlenim mevcuttur. Bu noktada çocuklara cinsiyetçi anlamlar yüklemeyin. “Pembe kız işidir, oynama!” , “erkek çocuğu evcilik mi oynarmış!” gibi oyunu, renkleri ve oyuncakları cinsiyet kavramı içerisine dahil etmeyin.

Çocuklara cinsel eğitim ile ilgili bilgi verirken bunların aslında normal olduğunu öğretmek sizlerin de cinselliğe ve cinsiyete yönelik bakış açınızı da değiştirecektir.

Çocuğumun Cinsellikle İlgili Sorusuna Cevap Veremiyorum!

Cinsel eğitimle ilgili aslında her deneyim bireyseldir ve çocuğa özgüdür. Her noktada çocuklara uygun ve yeterli yanıtlar veremeyebilirsiniz. Bazen çocuklar öyle sorular sorar ki belki de o soruyu bugüne kadar hiç duymamışsınızdır. O yüzden cinsellikle ilgili takıldığınız yerlerde mutlaka sitemize görev yapan, çocuklarla çalışmalarına devam eden online psikolog ve psikolojik danışmanlarımızdan mutlaka seans alın.

Çocuklara cinsel eğitim gelişim açısından oldukça önemli bir konudur.

Hemen Seans Al

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir