Depresyon - Öfke

Prozac Nedir

Prozac, genel adı fluoksetin olan, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) sınıfına ait bir antidepresan ilaçtır. Prozac, özellikle depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılır, ancak anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), panik ataklar ve bazı yeme bozuklukları gibi diğer durumların tedavisinde de etkili olabilir.

Prozac’ın Çalışma Mekanizması:

Prozac, beyinde serotonin seviyelerini artırarak çalışır. Serotonin, “mutluluk hormonu” olarak da bilinen, ruh hali, duygular ve uyku düzeni üzerinde etkili bir nörotransmitterdir. Prozac, serotonin’in beyinde daha uzun süre kalmasını sağlayarak bu nörotransmitterin etkilerini artırır.

Kullanım Alanları:

  • Depresyon: Duygudurum bozukluklarının tedavisinde etkilidir.
  • Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB): OKB semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Panik Bozukluk: Panik atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir.
  • Anksiyete Bozuklukları: Genel anksiyete bozukluğu (GAD) ve sosyal anksiyete bozukluğu gibi durumlar için kullanılabilir.
  • Bulimia Nervosa: Yeme bozukluklarının tedavisinde yardımcı olabilir.

Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Prozac gibi SSRİ’lar genellikle iyi tolere edilir, ancak bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında mide bulantısı, baş dönmesi, uykusuzluk, baş ağrısı, cinsel işlev bozuklukları ve iştah değişiklikleri sayılabilir. Ayrıca, özellikle tedavinin başlangıcında veya doz değişikliklerinde intihar düşünceleri gibi ciddi yan etkiler riski de bulunmaktadır.

Prozac’ın kullanımı ve dozajı, bir sağlık uzmanı tarafından belirlenmelidir ve herhangi bir yan etki veya endişe durumunda doktorla iletişime geçmek önemlidir. Ayrıca, Prozac ve benzeri ilaçlar birden bırakılmamalıdır; herhangi bir değişiklik doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Prozac antidepresan ilaçlar arasında belki de en çok bilinen ilaçtır. Bu nedenle psikiyatrik bir ilaçtan bahsettiğimizde ilk olarak bu ilaç aklımıza gelir.

Genellikle depresyon tedavisinde tercih edilir. Bunun yanı sıra obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozukluğu gibi durumlarda da tercih edilir. İlaçlı tedavinin yanı sıra psikolojik destek talep ediyorsanız Evimde Terapi üzerinden psikolog ve psikolojik danışmanlarla görüşmeye başlayabilirsiniz.

Prozac , hem şurup hem de kapsül olarak kullanılır. Genel anlamda mide bulantısı, baş ağrısı ve uygu sorunu ortaya çıkar. Ancak bu tür yan etkiler düzenli kullanım sonrasında ortadan kalkar. Eğer ki ciddi anlamda bir yan etki görürseniz mutlaka psikiyatristinize danışın.

Prozac (Fluoksetin) Nedir

Prozac (fluoksetin) , Serotonin geri alım inhibitörlerinden biridir. Kişide var olan düşünce temelli bilişsel çarpıtmaların azalmasına yardımcı olur. Özellikle obsesif kompulsif bozukluk gibi kişinin hayatını derinden etkileyen durumlarda tercih edilir.

Depresyon, kişinin kendisini çökkün, mutsuz hissetmesine neden olur. Bu zamanlarda kişi hareket etmekte zorlanır. Yerinden kalkmak istemez. Bu tür kendinizi çökkün hissettiğiniz durumlarda genellikle prozac (fluoksetin) ilacı tercih edilir. Ancak bu ilaçları asla tek başınıza karar vererek kullanmayın. Psikiyatrist kontrolünde ilaçların kullanılması gerekir.

Kişide var olan endişe ve kaygı durumlarını azaltarak bireyin kendisini daha rahat hissetmesine yardım eder. Bu tür olumsuz durumlarla baş etmek bazen oldukça zor olur. Türkiye’de bu tür durumlarda sıklıkla ilaçlı tedavi tercih edilir. İlaçlı tedaviyle birlikte alınan online terapi desteği kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yardım eder.

Prozac (Fluoksetin) Ne İşe Yarar

Prozac, 1988 yılından bugüne kadar tercih edilen bir ilaçtır. Özellikle ilk çıktığı yıllarda dünyaca çok popüler olduğu kabul edildi. Uzun yıllar boyunca Prozac Toplumu ya da Prozac Kültürü sık sık ifade edildi. Özellikle 1990’lı yıllarda insanların problemlerine çözüm oldu.

Serotonin hormonu kişinin iştah, uyku, mutluluk, iyilik hali gibi pek çok alanı etkiler. Bu nedenle bu hormonda meydana gelen değişim kişinin günlük yaşantısını da direkt olarak etkiler. Fluoksetin etken maddesi ile kişinin serotonin hormonu miktarı kontrol altına alınır.

Böylece karşısına çıkan problemlere daha kolay çözüm bulur. Diğer yandan uyku ve iştah düzeyinin dengelenmesi psikolojik ve fizyolojik iyi oluş açısından da kişiye katkı sağlar.

Hemen Seans Al

Hormonların belli seviyeye ulaşması kişinin içinde bulunduğu depresif ve mutsuzluk halinin değişmesini sağlar.

Prozac (Fluoksetin) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Doktor tavsiyesi olmadan asla kullanmayın.
  • İlaçlı tedaviye başladığınızda var olan rahatsızlıklarınızı mutlaka hekime bildirin.
  • Karaciğer rahatsızlığınız varsa durumu mutlaka doktorla paylaşın.
  • İlacın etki süresi ortalama olarak 2 hafta sürer. Bu süre zarfında kendinizde var olan önemli değişimlere dikkat edin.
  • Hamilelik sürecinde ilaç bebeğe zarar verebilir. Konuyla ilgili hekime bilgi verin.
  • Başlarda tepkilerinizin yavaşlamasına sebep olur. Bu nedenle trafiğe çıkarken, iş aracı kullanırken dikkatli olun. Mümkün ise kullanmayın.

Prozac Kullanım Şekli

Prozac kullanımında doktorun önerilerine uyun. Tedavi sürecinden hekimin söylediği dozun dışına çıkmayın. Eğer ki olumsuz etkiler ortaya çıkarsa mutlaka kontrole gidin. Genel olarak bir kapsül bir bardak su aracılığıyla kullanılır. Hekim önermediği taktirde aç karnına ya da tok karnına almanızda bir sakınca olmaz.

Eğer ki ilacı içmeyi unuttuysanız ertesi gün iki doz almayın. Olur da doz aşımı yaparsanız ve etkilendiğinizi fark ederseniz mutlaka acile gidin. Bulantı, kusma, nabızda artış, çarpıntı doz aşımı belirtileri arasında yer alır.

İlaç kullanımı sürecinde mutlaka düzenli olarak doktorunuza gidin. İlacı kendi başınıza bırakmayın.

Prozac Yan Etkileri Nelerdir

Prozac bazı durumlarda kişiden kişiye göre yan etki ortaya çıkarır.

  1. Nefes almada güçlük,
  2. Dil ve dudakta şişlik
  3. Kanama
  4. Huzursuzluk
  5. Tedirginlik hissi
  6. Endişe
  7. Titreme
  8. Ateş ya da sıcak basması
  9. Sersemlik
  10. Cinsel dürtülerde ya da istekte azalma
  11. İshal
  12. Kilo alımı ya da kilo kaybı, zayıflama
  13. Sık sık rüya görme
  14. Bedende ağrı
  15. Dikkat ya da odaklanma problemleri

Başlıca yan etkileri olarak karşımıza çıkar.

Depresyon Tedavisinde Prozac Kullanımı

Depresyon kişinin kendisini çökkün, mutsuz ve keyifsiz hissetmesine neden olur. Kişi kendisini çaresiz hisseder. Prozac kişinin serotonin hormonu düzeyini etkiler. Bu hormon kişinin kendisini daha keyifli ve canlı hissetmesine yardım eder.

Böylece uykunuz düzene girer. Diğer yandan iştahınız düzelir. Zaman içerisinde hissettiğiniz depresif ve mutsuzluk ortadan kalkar. Zaman içerisinde kendinizi daha mutlu hissetmeye başlarsınız. Ancak bu sadece birkaç haftalık ilaçlı tedavi ile ortaya çıkmaz. İlaçlı tedavinizin doktor kontrolünde 6 ay devam etmesi gerekir.

Düzenli kullanım sonucunda kişinin sosyal yaşantısından meslek hayatına kadar pek çok alan olumlu şekilde düzenlenir. Kaygınız azalır. Olumu duygular artar.

Prozac ve Online Terapi

Prozac ve online terapi süreci kişini içinde bulunduğu duygu durumundan daha kolay kurtulmasına yardım eder. Psikolojik destekle beraber ilaçlı tedavi süreci daha faydalı olur. Duruma göre hekimin yönlendirmesine göre psikolojik destek almanız gerekebilir.

Terapi, kişinin bireysel yolculuğudur. Olumsuz duyguların ortaya çıkmasına neden olan farklı farklı yaşantılarımız olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda ilaçlı tedavi kullanmamız şart olur. Ancak bazı danışanlar ilaçlı tedavi kısmında biraz çekingen davranır.

İlaca bağımlı hale gelmemek bunun başında gelir. Öncelikle nasıl ki fiziksel rahatsızlıklarda ilaç gerekliyse ruh sağlığı alanında da bazen gereklidir. Bu nedenle eğer hekim önerdiyse mutlaka ilaç kullanın.

Eğer ki siz de içinde bulunduğunuz duruma dair içsel bir bakış açısı kazanmak istiyorsanız sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışman ile online terapi gerçekleştirebilirsiniz.

Profluzak Ne İçin Kullanılır

Profluzak, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) grubundan bir antidepresandır ve terapötik etkisini, serotonin adlı nörotransmitterin presinaptik geri alımını inhibe ederek gösterir. Böylece, beyindeki 5-hidroksitriptamin (5-HT) seviyeleri artar​1​. Bu ilaç,

depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve aynı zamanda obsesif kompülsif bozukluk (OKB) ile yeme bozukluklarından bulimia nervoza tedavisinde de etkilidir​2​​3​​4​.

Profluzak, hastaların enerji seviyelerini yükseltmeye ve ruh hallerini iyileştirmeye yardımcı olur, ki bu da özellikle depresyon hastaları için önemlidir, çünkü bu hastalar genellikle kendilerini günlük faaliyetlerden soyutlayabilirler​4​. İlaç, neurosis ve obsesif kompülsif kişilik bozukluğu gibi durumlar için de kullanım önerileri arasındadır​3​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir