Aile ve Evlilik

Boşanma Öncesi Terapi

Boşanma öncesi terapi desteği çiftlerin ayrılık sürecinden daha az etkilenmelerine yardımcı olur. Ayrılık, evlilik kadar doğal bir süreçtir. Eğer ki çiftler evlilikleri içerisinde anlaşmazlıklar yaşıyorsa elbette bir yerden sonra ayrılık bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Mutsuz bir evlilikle hayata devam etmektense mutlu yalnızlık kulağa daha sağlıklı geliyor. Boşanmayı, eşler arasındaki duygusal ve cinsel beraberliğin sona ermesi olarak ifade ederiz. Diğer taraftan çevreden gelen baskılar çiftlerin evliliklerine “her ne olursa olsun devam etmesine” de nede olur. Bu nedenle boşanma süreci özellikle ülkemizde sadece eşlerin değil ailelerin de çatışma yaşamasına neden olur. Ayrılığın sosyo-kültürel olarak “bir ömür boyu devam etmesi gerektiği” anlayışı mutsuz evlilikler sonucunda mutsuz çocukların doğmasına neden olur.

Boşanma Öncesi Online Terapi

Boşanma öncesi online terapi desteği kişilerin arasında yer alan çatışmaların çözümü için atılan bir adımdır. Ancak şunu unutmayın, verilen online terapi desteği sizin mutlaka evliliğinizin devam etmesi için bir garanti vermez. Çiftler değişime ne kadar hazırsa aldıkları psikolojik destek o kadar faydalı olur. Genellikle seanslara gelmeden önce çiftlerden biri değişime direnç gösterir. Bu tür durumlarda ilk önce direnç uygulayan kişinin direncinin ortadan kalkması gerekir. Eğer ki alacağı desteğin iyi gelmeyeceğine dair yoğun bir inanç varsa süreç olumsuz devam eder.

Diğer taraftan evliliğe karar vermek daha basit olarak algılanır. Ancak ayrılığa karar vermek çiftler için de oldukça zordur. Bu kararın verilmesinden önce boşanma öncesi online terapi desteği almanız sizin evliliğinizle ilgili konuları daha net görmenize katkı sağlar. Çiftler, nasıl ki evlilik öncesini planlıyorsa boşanma öncesini ve boşanma sonrasını da planlamalı. İlişkinin sonlanma sürecinde partnerlin birbirlerinden beklentileri bu konuda oldukça önemlidir.

Elbette ayrılık beraberinde bazı hukuki süreçleri de beraberinde getirir. Bu hukuki süreç maddi konuları da kapsar. Aileler maddi konularda çatışma yaşar. Bu konuların çözüme kavuşması ayrılığın daha sağlıklı ilerlemesine yardım eder.

Neden Boşanırız?

Ayrılıklarla sonlanan evliliklerin nedenlerini merak ederiz. Başlangıçta bize toz pembe gelen romantik ilişki neden sonrasında bizi zorlayan, keyfimizi kaçıran bir boyuta gelir? Bu soruya şöyle yanıt verebiliriz;

Toplumsal değişimler farklı sosyo-ekonomik kesimlerin birbirini tanımasına yardım eder. Diğer taraftan değer yargıları yetiştiğimiz toplumun beklentileri ve istekleri doğrultusunda gelişir. Farklı kültürel değerlere sahip kişiler arasında evlilik artmıştır. Farklı kesimler arasında yapılan evlilikler çatışma durumlarında da daha çabuk yıpranır. Aile yapıları, kişilerin olaylara bakış açısı evliliklerin daha kolay sonlanmasına neden olur. Bu nedenle boşanma öncesi terapi desteği bu çatışmaların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Diğer yandan geçmiş dönemlerle şimdiki dönem arasında boşanmaya bakış açısı da değişmiştir. Hepimiz sık sık söyleriz ; önceden bu kadar boşanma gerçekleşmiyordu. Çünkü geçmişte özellikle kadınlar boşanmak için gerekli güveni kendilerinde bulamıyordu. Artık ekonomik olarak daha bağımsız olmaları, toplumun boşanmaya olan bakış açısının değişmesi de oranların artmasına neden olmaktadır.

Belki de en önemli neden kadının toplum içerisindeki haklarını daha fazla fark etmesidir. Yaptıkları mücadele sonucunda haklarını kazanan kadınlar artık kendi güçlerinin daha fazla farkındadır. Eskiden kadının iş dünyasına katılma oranının düşük olması ekonomik olarak eşine bağlı olmasına neden olmaktaydı. Ancak eğitim durumlarının artması, kendilerini ekonomik anlamda güvende hissetmeleri artık mutsuz evliliğin içinde kalmamaları için bir dayanak noktası olarak karşımıza çıkar.

Boşanma Öncesi Terapi ve Psikolojik Sorunlar

Boşanma öncesi terapi ve psikolojik sorunlar çiftlerin evlilik kalitesini olumsuz etkiler. Eşlerin psikolojik açıdan evliliği devam ettirecek güçte olmamaları, çatışmaların artmasına neden olur. Eğer ki partnerlerden birinde güvensizlik ya da kıskançlık mevcutsa bu çiftler evliliklerini devam ettirmekte zorlanır. Sürekli birbirini denetleyen, kontrol eden, kısıtlayan eşler evliliklerinde mutsuz olur. Neden bu kıyafeti giydin, kim mesaj attı, niye telefona bakmadın gibi tepkiler çiftlerin evlilikten aldığı doyumu olumsuz etkiler.

Özellikle kıskançlığın getirdiği güvensizlik çiftlerin evlilikte kapana kısılmış hissetmesine neden olur. Eğer ki partnerler evlikte kendilerini özgür hissederlerse zaten ayrılmayı tercih etmez. Saygı ve anlayışın olduğu bir evlilik daha mutlu şekilde devam eder. Boşanma öncesi terapi çiftler arasında güven ilişkisinin tekrardan inşaa edilmesi anlayışlı bir ilişkinin tekrardan kurulmasına yardım eder.

Online psikolog listesi için ana sayfamızı ziyaret edin.

Boşanma Öncesi Terapi ve Ayrılık Aşamaları

Ayrılık aşamaları bir süreçtir ve çiftler boşanma öncesi terapi desteğinden olumlu bir şekilde faydalanamazsa belli başlı ayrılık aşamalarından geçer. Bunları ele alacak olursak eğer, boşanma beş adımda yaşanır. Duygusal, yasal, ekonomik, aile boşanması, sosyal boşanma ve psikolojik boşanmadır. Bu altı basamak çiftlerin ayrılıkları kabul etmesine yardım eder.

Kişiler ilk önce evliliklerinden duygusal olarak uzaklaştıklarını fark eder. Daha sonra bu duygusal uzaklık çiftlerin evlilik kalitesinin düşmesine neden olur. Boşanma öncesi terapi desteğinin bu süreç içerisinde alınması ilişkideki duygusal değişimlerin fark edilmesine yardım eder. Eğer ki çiftler evlilikte bir arada kalamayacaklarını anlarlarsa artık süreç hukuki boyutta gerçekleşir. Hukuki ayrılıktan sonra ise ekonomik olarak paylaşım yapılır, aileler birbirleriyle ilişkisini kısıtlar, çevre ayrılıktan haberdar olur. Son aşamasında ise kişi ayrılığı kabul eder. Tabii son evreye gelene kadar kişiler bazen zorluk yaşayabilir. Ancak bu her ayrılık sürecinde zorluk yaşanacağı anlamına gelmez.

Hemen Seans Al

Boşanma Sürecini Nasıl Fark Ederiz?

Boşanma sürecine giden evlilik öncesinde bazı sinyaller verir. Çiftler ilişkinin  başında her şeyin güzel gittiğini düşünerek bazı şeyleri görmezden gelir. Ancak bir yer gelir ki kişi artık gözünü açar ve tatsız olan gerçeği görür. Bu tür ilişkideki yoğunluğun azaldığı durumlarda kişi partneriyle arasındaki çatışmaları, farklılıkları fark etmeye başlar. Böylece sorunlar yavaş yavaş ortaya çıkar. İdeal eş nedir sorusunu kendisine sorar.

Diğer bir süreçte ise kişi ilişkiden kaynaklı olsun ya da olmasın olumsuz duyguları daha fazla fark etmeye başlar. Eğer ki ilişki erezyon evresine girmişse ilişkiye dair hayal kırıklıkları daha fazla fark edilir. Bunu takip eden süreçte ise çiftler birbirlerine karşı kayıtsız davranmaya başlar. Adeta evde birbirilerini görmez. Farklı etkinlik ve aktivite tercih eder. Burada aslında boşanma sonrası yaşam prova edilmiş olur. Ayrışma sürecinden sonra ise artık eşler fiziksel ayrılık sürecini başlatır. Belki de evlilikler için en acı verici yaşantı burasıdır. Ruhsal ve duygusal çökkünlük, çaresizlik başlar. Kessler buradaki fiziksel ayrılığın boşanmak isteyen ve boşanmak istemeyen partnerlerde farklı belirtilerle ortaya çıktığını ifade eder. Terk edilen taraf hatayı kendisinde görüp suçladığı için kendisine verdiği değerin azaldığını hisseder.

Siz de boşanma öncesi terapi desteği almak, evliliğinize dair çatışma yaşadığınız noktaları çözmek istiyorsanız ana sayfamız üzerinden destek alabilirsiniz. Sizi boşanmaya iten sebepler bazen çift olarak çözülmesi gereken bazen ise bireysel çözülmesi gereken şeyler olabilir. Bu nedenle psikolojik desteğe bazen bireysel olarak da devam etmeniz gerekir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir