Cinsel Terapi - Bağımlılık

Alkol Bağımlılığı Nedir?

Günümüzde alkol bağımlılığı genel anlamda bir halk problemli olarak görülmektedir. Alkol bağımlılığı hem aile ilişkilerini hem de mesleki yaşamı olumsuz şekilde etkilemektedir. Kullanmaktan keyif alır. Keyif alındıkça alınma sıklığı artar. Daha fazla dozda alınma isteği yaratır. Ara verildiğinde, azaltıldığında ya da tamamen alınmadığında yoksunluk belirtileri oluşur. Bu tür kimyasal içerikli maddelere ya da ilaçlara uyuşturucu denir. Alkol bağımlılığı 60 çeşit hastalığa da neden olmaktadır. Alkol bağımlılığına bağlı ortaya çıkan hastalıkların sebepleri arasında kullanılan alkolün miktarı ve genetik anlamda sahip olunan diğer hastalıklar yer alır. Meme kanseri ile alkol kullanımı arasında düşük seviyede de olsa bir ilişki vardır. Ayrıca karaciğer hastalıklarına sahip kişilerde ise hastalığın ölüme sebep olma oranıyla alkol kullanımı arasında da bir ilişki olduğu ifade edilir.

Alkol Bağımlısı Mıyım?

Alkol bağımlılığının DSM-5 tanı kitabına göre tanı kriterleri aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki sorulara hafif, orta ya da şiddetli olarak cevaplar verebilirsiniz. Cevaplarınıza göre bir sonuç ortaya çıkacaktır.

1- İstediğinizden daha fazla veya daha uzun süre içmeye başladığınız zamanlar oldu mu?

2- Bir kereden fazla alkol almayı kesip, içmeyi bırakıp ya da deneyip yapamadığınız zamanlar oldu mu?

3- Alkol tüketimine çok zaman harcıyor musunuz? Alkolden dolayı bir hastalığınız ortaya çıktı mı?

4- Çok fazla içmek isteyip başka bir şey düşünmediğiniz zamanlar oldu mu?

5- Çok alkol tüketmenin ailenize ya da çevrenize dikkat ettiğiniz engellediğini fark ettiniz mi? Meslek yaşantınızda ya da okul yaşantınızda problemler ortaya çıkardı mı?

Alkol Bağımlılığı Soruları

6- Sosyal çevreniz ya da aile üyelerinizle ilişkinizi etkilese dahi alkol tüketmeye devam ettiniz mi?

7- Sizin için keyif veren aktivitelerden (sosyal etkinlik, sanatsal etkinlik vs.) alkol tüketmek için vazgeçtiğiniz oldu mu?

8- Bir kereden fazla olmak kaydıyla alkol tükettikten sonra riskli davranışlar sergilediğiniz oldu mu? (araba sürmek, kontrolsüz cinsel ilişki, tehlikeli bir işe girişmek, kontrolü kaybetmek vs.)

9- Kendinizi çökkün ve endişeli hissettirmesine rağmen, sağlık problemine neden olmasına rağmen alkol tüketmeye devam ettiniz mi? Hafıza kaybı yaşamanıza rağmen alkol tüketmeye devam ettiğiniz oldu mu?

10- İstediğiniz etkiye ulaşmak amacıyla düşündüğünüzden daha fazla alkol tükettiğiniz oldu mu?

11- Alkolün etkileri geçtiğinde uyumakta zorluk, titreme, kalp atışının hızlanması, huzursuzluk, mide bulantısı, terleme ya da nöbet benzeri bir yaşantınız oldu mu? Gerçekte var olmayan şeyleri hissettiniz mi?

Hemen Seans Al

Yukarıda belirtilen şıklara 2-3 tanesinin var olduğunu söylediyseniz hafif alkol bağımlılığı,

4-5 tanesinin var olduğunu ifade ettiyseniz orta,

6 ya da daha fazla semptomun olduğunu ifade ettiyseniz şiddetli şekilde alkol bağımlığınız olabilir.

Bu tür durumlarda mutlaka bir destek alın.

Alkol Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Alkol bağımlılığının tedavisinde davranışçı kuram ya da bilişsel davranışçı kuram yöntemleri kullanılmaktadır. Buradaki temel konu kişinin genetik faktörler dışında kalan öğrenilmiş yaşantılarını anlamlandırmaktır. Bilişsel davranışçı terapi sık alkol kullanımın altında işlevsel olmayan inançların yattığını ifade eder. Bu konuda bilişsel terapide bu işlevsel olmayan inançların daha işlevsel hale getirilmesi amaçlanır. Alkol bağımlılığı tedavisinde tedaviye başvuranlar genelde gönüllü olarak tedaviye başlamaz. Bu durum kişilerin terapi ya da tedavi süreçlerini de uzatır. Çünkü terapinin birinci ilkesi gönüllü olmaktır.

Alkol Bağımlılığında Terapi

Alkol bağımlılığında uygulanan terapinin asıl amacı kişinin alkol kullanımını engellemesine karşı bir motivasyon oluşturmaktır. Direnç gösterme sürecini ve becerilerini geliştirmek birinci basamaktır. Diğer yandan terapi alkol ya da madde kullanma ihtimali olan durumlarda farklı sosyal aktivite ve etkinlik yaratmasına yardımcı olur. Sorun çözme becerilerini geliştirme ve sosyal destek kaynaklarını daha işlevsel hale getirmek diğer bir hedeftir.

Alkol Bağımlılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kısa Girişim Yöntemleri

Alkol ve madde kullanımının kişiye etkilerine yönelik kısa bir bilgilendirme yapmayı hedefler. Bu anlamda danışan bilimsel açıdan bilgi alır. Durumu fark eden danışanlar alkol kullanımını daha iyi kontrol eder.

Detoksifikasyon

Detoksifikasyon; kişinin madde ya da alkolün olumsuz etkilerinden kurtulduğu yoksunluk belirtilerinin görülmediği dönemdir. Bu dönem kişinin başarı hissini arttırdığı için önemli bir dönemdir.

Hastaneye Yatırma

Eğer ki alkol bağımlılığı olan kişiyi takip etmek çok güçse bu kişilerin hastaneye yatırılması ve tedavilerinin yatılı şekilde takip edilmesi gerekir. Bu durumda alkole ya da maddeye aşırı derecede bir bağımlılık söz konusuysa hastaneye yatırma kaçınılmaz bir seçenektir.

Terapiyle Alkol Bağımlılığı Tedavisi

Kendine Yardım Grupları

Alkol ve madde bağımlılığı olan kişilerin kurdukları gruplarda kendilerini anlatmaları ve paylaşımda bulunmalıdır. Adsız Alkolikler Derneği bu konuda öncüdür. Bu tür yardım gruplarında 12 basamaktan oluşan bir program takip ediliir. Adsız alkolikler grubunda kişiler birbirlerine karşı umut aşılayarak kişilerin alkol ve madde bağımlılığında daha fazla mücadeleci yanlarını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu tür gruplara üye olmanın birinci şartı alkolü ya da maddeyi bırakma isteğidir. Bu noktada üyelerden bir ücret talep edilmez.

Ayrıca Davranışçı Terapi, Bireysel Terapi, Grup Terapisi ya da Aile Terapisi gibi yöntemlerle alkol bağımlılığının tedavi edilmesi amaçlanır. Böylece kişinin alkole karşı kendisini güçlendirme ve kontrol etme süreci de başlamış olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir